Biztosító jutalékvisszaírása


magicsparks # 2017.07.13. 14:46

1 éve voltam olyan barom és biztosítási ügynökként dolgoztam az Aegonnál. Az első hónapban járt kezdő támogatás, amihez elég volt egy egyszerű lakásbiztosítást megkötni. 1 hónapja jött a levél, hogy a biztosítás megszűnt, és kérik vissza a támogatást ami 200ezer.

Írtam nekik egy szívhez szóló levelet amiben szociális körülményeimre hivatkozva kértem tekintsenek el az adósságtól, amire válasz levélként jött egy részletfizetési lehetőség.

Mi történik ha egyátalán nem fizetek nekik? Van bármiféle lehetőségem, hogy elkerüljem a fizetést? Nem igazán vagyok olyan helyzetben, hogy megengedhessem magamnak ezt az összeget.

drbjozsef # 2017.07.14. 05:15

Mi történik? Úgy érted, mi fog történni? Hát a jövőben itt sem sokan látnak, talán a tv2 jósdájában.

Elképzelhető, hogy az Aegon nem tesz semmit. Lemond az összegről, elfeledkezik róla, ha eltelik öt év, akkor el is fog évülni, és vége.

Ha nem mond le róla, és nem fizettél a részletfizetés szabályai szerint, akkor kapni fogsz egy fizetési meghagyást a közjegyzőtől. Ennek vagy ellentmondasz, vagy hagypd jogerőre emelkedni.

Ha jogerőre emelkedik, akkor végrehajtható lesz, az Aegon végrehajtást indíthat ellened, letiltanak a fizetésedből, inkasszózzák a számládat, jelzálogozzák a vagyonodat, lefoglalják az ingóságaidat.

Ha ellentmondasz, akkor perré alakul a dolog, és ott kell előadnod miért vitatod a követelést. Mert elévült, mert kifizetted már, mert nem is tartozol. Esetedben ezek nem nagyon állnak fent, tehát az Aegon megnyeri a pert, és innen a végrehajtás ugyanúgy megy, csak megfejelik a perköltségekkel.

Nézd meg jól a szerződésedet, ha van, mert ha komoly késedelmi kamat van kikötve, akkor évente akár duplázódhat is a követelés, a költségektől függően.

nonolet # 2017.07.14. 07:13

magicsparks

...és vond le a tanulságot egy életre, hogy:
Azt a pénzt ami MÉG nem biztosan a tiéd >> nem költöd el.

-

Jobb családokban ezt megtanítják a gyereknek, egyébként.

k.kriszt # 2017.07.18. 12:46

Kedves Fórumozók!
Hasonlóan biztosítási alkusz cég jutalék visszaírásával kapcsolatos a kérdésem. Elsősorban, hogy a perben hivatkozhatok e elévülésre. A fontosabb időpontok:
Alvállalkozói szerződés létrejött: 2008.08.27.
Vállalkozói tevékenység megszűnt: 2012.03.13.
Allvállalkozói szerződés megszüntetése: 2012.05.12.
Tértivevényes levél: 2014.10.16.
Mokk: 2017.04.28. (ellentmondtam)

Ezt a tértivevényes levelet azonban soha nem láttam, nem is vettem át. Csak a megküldött peranyagba csatolta a felperes és a tértivevényen rajta van, hogy a levelet "nem kereste" jelzéssel visszaküldték. A tértivevényen ugyanakkor nincs rajta a pontos címem, hiányzik az emelet és az ajtó. Lehet ezért nem kaptam meg időben a kézbesítést.
Másrészt az alkuszcég miért csak a vállalkozási tevékenység megszűnése után két hónappal mondta fel a szerződésem? Ha már nem volt vállalkozóim, akkor nem azonnal kellett volna? Melyik időponttól kell számolni az élévülést? És mi a helyzet azzal a levéllel, amit nem vettem át? Megszakította az elévülést?