Magyarország uniós csatlakozását megelőzően a munkavállalási engedély kiadásánál az volt az elsődleges szempont, hogy a munkaerőigény benyújtásától kezdődően közvetítettek-e ki megfelelő magyar munkaerőt az igényt benyújtó munkáltató részére. Ezután viszont – a közösségi szabályoknak megfelelően – változott a rendelkezések hatálya.

Ezután viszont – a közösségi szabályoknak megfelelően – változott a rendelkezések hatálya. Az illetékes munkaügyi kirendeltségnek már azt is vizsgálnia kell, hogy kiközvetíthető-e az Európai Gazdasági Térség (EGT) álláskeresőként nyilvántartott, megfelelő képzettséggel rendelkező állampolgára, illetve hozzátartozója.

Az engedélymentes foglalkoztatás személyi hatálya is kibővült: mégpedig nem kell munkavállalási engedély a magyar állampolgárral Magyarországon együtt élő EGT-állampolgárságú házastárs munkavégzéséhez. Elhalálozás esetén akkor nem kell engedély, ha az özvegy az elhunyt házastárssal halála előtt legalább egy évig Magyarországon együtt élt.

Ezenkívül május 1-jével új, speciális, az általánostól eltérő engedélyeztetési szabályrendszerként került a jogrendszerbe a mezőgazdasági szezonális munkavállalási engedély.

Bővebben:
http://vg.hu/index3.php?…