Az oktatási jogok biztosa több mint egy év szünet után ismét várja a felsőoktatás területéről érkező panaszokat. A hivatal folytatja azt a vizsgálatot is, mely a fogyatékkal élő hallgatók jogainak érvényesülését méri fel.

Szerdától ismét fogadja a felsőoktatással kapcsolatos panaszokat az oktatási jogok biztosának hivatala. Aáry-Tamás Lajos a keddi sajtótájékoztatóján elmondta: 2003. július elsejétől mostanáig egy jogalkotási hiba miatt rendelkeztek csökkentett hatáskörrel, de a felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása nyomán minden visszazökkent a régi kerékvágásba. Az ombudsman kiemelte, ez idő alatt is több százan keresték fel a hivatalt, akiket kénytelenek voltak elutasítani. Megígérte azonban, hogy előveszik azokat az ügyeket, amelyek nincsenek határidőhöz kötve, erről tájékoztatják is az érintetteket.

A leggyakrabban a tanulmányi és vizsgaszabályzattal, a felvételi eljárással, illetve nyelvvizsgával összefüggő panaszok érkeznek a hivatalhoz. Általában olyan esetekről van szó, melyekre gyorsan kell megoldást találni, így maguk a hallgatók is úgy gondolják, botorság lenne bírósághoz fordulni – mondta Aáry-Tamás Lajos. Ebbe a szakaszba csak néhány ügy jutott el, mert a felek igyekeznek az intézmények falain belül orvosolni a problémákat.

A tervekről szólva a biztos elmondta: folytatják azt a tavaly elkezdett átfogó vizsgálatot, mely a fogyatékkal élő hallgatók jogainak érvényesülését szeretné feltérképezni. Aáry-Tamás Lajos megjegyezte, néhány intézményvezető nem tudott arról az előírásról, miszerint esélyegyenlőségi koordinátorokat kell alkalmazni, akik kötelesek segíteni – például információkkal ellátni – a látás-, vagy hallássérült diákokat.

Hogyan fordulhat az oktatási jogok biztosához?

személyesen vagy levélben: 1055 Budapest, V. ker., Szalay utca 10-14.
telefonon: (06-1) 473-7097
telefaxon: (06-1) 332-6727
e-mailben: oktatasi.biztos@om.hu
honlap: www.oktbiztos.hu