Mégsem követett el birtokháborítást az Orbán-villát a levegőből fotózó Népszava. Az ombudsman szerint az viszont aggályos, hogyan kaphattak engedélyt a védett XII. kerület feletti légtérbe való berepüléshez.

A Magyar Nemzet korábbi híradásával ellentétben nem foglalt állást az Orbán-villáról készült légi felvételek ügyében Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A Fidesz-elnök családi házáról a Népszava készített, majd közölt légi fotót, a Magyar Nemzet egy héttel később címoldalas cikkében közölte az ombudsman véleményét, miszerint a fotóval a lap nemcsak Orbán Viktor személyiségi jogait sértette meg, de a repülő által keltett zajhatás miatt birtokháborítást is elkövetett.

Utóbbi, első hallásra túlzónak tűnő véleményéről Lenkovics a Magyar Hírlapnak azt mondta, az ő véleményét általánosságban, a fővárosi légtér fokozott zajterhelésével kapcsolatban kérdezte a lap, így ő ezzel, nem pedig a Fidesz-elnök házával összefüggésben mondta, hogy a légi jármű által keltett zaj birtokháborításnak minősül. “Ez egy csúnya csúsztatás, hiszen egy szóval sem említették a konkrét ügyet. A kijelentésem ráadásul így nevetséges is, hiszen egy a telek felett egyszeri alkalommal átrepülő kisgép vagy helikopter nem nevezhető zajterhelésnek” – pontosított a biztos.

A magánszférához való jogot az ombudsman szerint valóban sértheti, ha valakinek a házáról paparazzi módszerrel készítenek felvételeket, ám ez a megállapítás nem csak az ellenzéki vezetőre érvényes, hiszen a magánélet sérthetetlenségének joga minden állampolgárt megillet.
Fontosabb kérdés a légi fotó ügyében a biztos szerint, hogy a légügyi hatóság miként adhatott engedélyt berepülésre egy olyan övezetbe, ahová csak kivételesen indokolt esetben, például katasztrófahelyzetben adható ki ilyen.

Bár a XII. kerület valóban ellenőrzött légtérnek minősül, a berepüléshez szükséges jóváhagyást egy sétarepüléssel vagy légitaxi-szolgáltatással foglalkozó cég – amilyennel a Népszava is repült – gond nélkül megszerezheti. Bajkó Erika, a polgári légiközlekedési hatóság szóvivője közölte: a vállalkozásnak csak az út célját – vagyis a légi fotózást – kell megjelölnie, a hatóság azt nem vizsgálhatja, kit vagy mit fotóz, illetve sérti-e ezzel mások személyiségi jogait az, aki kibérelte a repülőt.

Egy légi felvétel utoljára 2002-ben kavart vihart: az akkor ellenzéki SZDSZ képviselői a Csévharaszt külterületén található volt szovjet laktanyáról készült felvétellel bizonyították, hogy a Wermer András érdekeltségébe tartozó Domínium Kft. 123 hektáros területén a Fidesz kampánytanácsadója uszodával, lovardával, lófuttatóval is felszerelt birodalmat épített magának.