Várható volt, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a tavalyi költségvetési törvénynek a más törvények módosításáról rendelkező szabályait.

Az MDF tavaly januárban fordult az Alkotmánybírósághoz azzal, hogy alkotmányellenesnek tartja az akkor elfogadott költségvetési törvényt. A salátatörvénynek is nevezett jogszabálynak ugyanis csak mintegy a fele foglalkozott a 2005-ös büdzsével, a másik felében viszont összesen 44 más törvényt módosítottak, amelyek egy része a beadványozó szerint még csak közvetve sincs összefüggésben a költségvetéssel.

Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke így nyilatkozott: “A költségvetési tévé előkészítését és a benne foglalt más törvények előkészítési rendjét csúsztatja össze, ez veszélyezteti a tévéalkotás alkotmányos rendjét, még akkor is, ha kiegészítéséről van szó.”

Az SZDSZ elnöke szerint le kellene vonni a tanulságokat. Kuncze Gábor hangsúlyozta: a kormányzatnak a jövőre nézve le kell vonni a következtetést, és tartózkodnia kell – nem csak a költségvetési törvény esetében – salátatörvények benyújtásától. Ez ugyanis nagyon nehezen áttekinthetővé teszi a törvényalkotást, és kicsi a lehetősége annak, hogy a csomag egy-egy elemét például akár az ellenzék is támogathassa – mutatott rá a liberális párt elnöke.

A határozat online olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.