A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) szerint egyre többen látnak üzletet a domainek regisztrálására vonatkozó szabályok kijátszásában.

A WIPO-hoz domainekel kapcsolatos vitáik eldöntése végett már lassan tíz éve fordulhatnak a jogkereső felek: tavaly 1823 ilyen ügyben járt el a világszervezet, ami nagyjából negyedével több, mint a 2000-ben tárgyalt ügyek száma.

A szervezet vitarendezési gyakorlata és az érdekeltekkel való konzultációja eredményeként két olyan területre hívta fel a közvélemény figyelmét, amelyek a szabályok kijátszásának, joggal való visszaélésnek minősülnek, de egyelőre nem igazán lehet ellenük valamit tenni.

Az egyik ilyen, angolul „domin name tasting”-nek nevezett jelenség azt használja ki, hogy a .com, .net, .org, .biz, .info és .pro kiterjesztésű domaineket regisztrálásuk után öt napig úgy lehet megszüntetni, hogy a regisztrálási díj visszajár az igénylőnek. A nagy számú domaint bejelentő személyek az öt napos időszak alatt felmérik, hogy mely internetes cím vonzza a látogatókat (akik akár véletlenül, akár szándékosan kerülnek oda) és a forgalmi adatokból reklámértékre következtetve döntenek az egyes címek megtartása vagy törlése mellett.

A másik, fentiekhez hasonló jelenség a „domain kiting”, ami szintén a fenti öt napos időszakot kihasználva „ingyenes” domainhasználatot biztosít azoknak, akik az idő lejárta előtt visszavonják az igényüket, majd azt újból bejelentik és így az interneten folyamatosan látogatható honlapokat működtetnek.

A fentiek megakadályozásában többek közt az igények nagy száma jelent nehézséget, mert az erre kifejlesztett szoftverek segítségével benyújtott igénylésekből a hatóságok maguk nem igazán kiszűrni a már bejelentett védjegyeket sértő beadványokat.

A WIPO azt szeretné elérni, hogy a domain nevekkel kapcsolatos vitarendezési eljárásaiban a fenti esetekre is tudjon szankciót alkalmazni. A szervezet illetékesei felhívták a figyelmet, hogy a jelenleg használatban lévő több száz millió domain név egy jelentős része olyan spekulánsok kezén van, akik saját portfóliójuk kiépítésével a jóhiszemű felhasználók érdekeit csorbítják.