Több bíróra, titkárra, fogalmazóra és tisztviselőre van szükség ahhoz, hogy az eljárások felgyorsuljanak – derül ki a Fővárosi Bíróság (FB) elnökének az összbírói értekezleten hétfőn ismertetett beszámolójából.

Ám, miközben létszámnövelés lenne indokolt, tavaly 21 fővel csökkent az FB dolgozóinak száma a beszámoló szerint.

Az elnök javaslatai között szerepel még többek között, hogy újból határozzák meg a megyei bíróságok létszámát.

Miközben a fővárosba érkezik az összes magyarországi bírósági ügy harmada, köztük a kiemelkedően bonyolult és nagy terjedelmű büntető és gazdasági perek többsége, aközben az ország bíráinak csupán negyede dolgozik az FB-n.

Gatter László, az FB elnöke ugyanakkor az MTI-nek elmondta azt is, hogy a megyék közti megfelelő arányosság – megítélése szerint – nem úgy érhető el, hogy a jelenleg jól működő bíróságokon csökkentik a létszámot, és ezzel veszélyeztetik a már elért eredményeket, hanem úgy, hogy növelik ott, ahol nehézségek vannak. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács már bizottságot hozott létre a munkaterhek objektív mérése, illetve arányosítása céljából, a javaslatok várhatóan májusra készülnek el.

A cégbíróságokon július 1-jével bevezetendő egyórás bejegyzési határidő kapcsán Gatter László elmondta, hogy ennek sem jogszabályi, sem technikai, informatikai feltételei nem biztosítottak. Hiányzik például az elektronikus tértivevényről szóló törvény, amely nélkül a határidők számítása, s így a törvényes ügyintézés elképzelhetetlen, a technikai feltételek közül pedig hiányzik például az APEH-nél az egyes azonosító számok zökkenőmentes küldésének háttere.

Az ítéletek anonimizált – személyes adat nélküli – közzététele kapcsán az elnök elmondta: minden szempontból üdvözlendő ez a gyakorlat, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy jelentős többletmunkát jelent a bíró számára, amihez a megfelelő finanszírozás, és az új státuszok rendszeresítése elmaradt, ezért az ügyek a jelenleginél is jobban elhúzódhatnak.

A helyzet nem annyira tragikus, három éve folyamatosan csökken az egy éven túli ügyek száma. Jelenleg a Fővárosi Bíróságon az ügyek kétharmada egy éven belül befejeződik, a polgári, illetve gazdasági ügyszakban, de sajnos, vannak öt éven túl folyamatban lévők is. A büntető ügyeket illetően elmondható, hogy megállt a romlás. Ezt a kedvező tendenciát tehetik tönkre a parkolási társaságok által indított ügyek számának ugrásszerű megnövekedése – fogalmazott az FB elnöke.

A bírósági fejezetet illető 2008-as költségvetési tárgyalások az ország jelenlegi helyzetét is figyelembe véve összességében sikeresnek mondhatók, hiszen az előző évhez képest idén nem csökken az igazságszolgáltatásra jutó pénz összege – jegyezte meg Gatter László.