Ha hajszálnyival is, de jelenleg többségben vannak azok, akik a csütörtöki írországi népszavazáson támogatnák a Lisszaboni Szerződést, bár a bizonytalanok aránya még mindig elég magas.

Míg Írországban a szavazásra jogosultak 42 százaléka a Lisszaboni Szerződés megerősítésére voksolna, addig 39 százalékuk elvetné azt – derült ki a Dublin Sunday Business Postban nyilvánosságra hozott legfrissebb felmérésből. A bizonytalanok aránya azonban még mindig elég magas, hiszen a megkérdezettek közel ötöde (19%) még mindig nem tudja, miként fog voksolni majd.

Brian Cowen ír kormányfő mindenesetre derűlátóan nyilatkozott, és úgy vélte, hogy a június 12-i referendumon az igenek kerülnek majd többségbe. Közölte azt is: bízik az ír emberek ítéletében és józan eszében, és meggyőződésének adott hangot, hogy a szavazók elgondolkoznak majd azon, hogy mi mindent profitáltak eddig az uniós tagságból.

Hasonló húrokat pengetett Bernard Kouchner francia külügyminiszter is, aki óva intette az íreket attól, hogy hálátlanok legyenek mindannak fényében, amit 1973-es tagságuk óta az EU-tól kaptak. Szerinte az írek lesznek az „első áldozatai”, ha a Szerződés ellen szavaznak.