Első fokon pert nyert a Lát-Kép Egyesület a Centrum Kft. ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden, a döntés jogerőre emelkedése esetén a parkolótársaságnak ki kell adnia gazdálkodási adatait – közölte az egyesületet képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Az egyesület másfél éve kérdezett rá a parkolótársaságnál arra, hogy évenkénti bontásban mennyi volt a cég bevétele, ebből mennyit fordított fejlesztésre és személyi kiadásokra, továbbá mennyi pénzt juttatott a cég bevételeiből a parkolási területek tulajdonosainak, azaz a kerületi önkormányzatoknak – mondta el Baltay Levente ügyvéd, a TASZ ügyvivője.

A Centrum Kft. közérdekű adatok kiadása iránti megkeresésre nem is válaszolt a civileknek, a perben pedig azzal érvelt, hogy a megkeresésben foglaltakkal ellentétben nem koncessziós szerződés alapján üzemeltetik a parkolóórákat.

Az elsőfokú bíróság féltucatnyi tárgyalást követően lényegében megítélte a felperes egyesület keresetét, és kötelezte a parkolótársaságot, hogy a kért – 2000 és 2006 közötti – adatokat adja ki.

Baltay Levente elmondta: ebben az eljárásban nem vizsgálták, miként is működhetett koncessziós szerződés nélkül a parkolótársaság.

A döntés nem jogerős, fellebbezés esetén másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik a Centrum gazdálkodási adatainak kiadásáért indított per.