Közhasznú szervezet jött létre a közelmúltban Pécsett a közérdekű adatokhoz jutás elősegítéséért; a Társaság A Közérdekű Adatokért (TAKA) nevű egyesület már több pert indított az általa kért információkat megtagadók ellen – jelentette be a szervezet elnöke kedden a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

A TAKA azért alakult, hogy a mindenkori önkormányzatot és annak szolgáltató cégeit rávegye: megfelelően tájékoztassák a lakosságot, hogy mire és miként használják a pénzüket, vagyonukat – mondta el Komlódi András ügyvéd.

Hozzátette, a pártoktól független, politikamentes egyesület alapítói – akik között jogász éppúgy van, mint orvos, mérnök, pedagógus, festőművész vagy szakács – azt szeretnék, ha Pécset bárki számára átlátható pénzügyi, gazdasági városvezetés jellemezné. Éppen ezért a jövőben olyan rendelet alkotását szeretnék elérni, amely szabályozza a közérdekű adatok megismerését.

A szervezet elnökhelyettese, Nagy Róbert ügyvéd arról szólt, hogy pert kezdeményeznek minden olyan esetben, amikor közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát próbálják megakadályozni, és az érintettek nem tesznek eleget jogszabályi kötelezettségeiknek.

Rámutatott: az idén tavasszal bejegyzett TAKA kérésére eddig egyetlen, általuk közérdekűnek vélt információt sem hoztak nyilvánosságra. Nagy Róbert példaként említette, hogy a TAKA eddig a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program hatástanulmányait, a stratégiai önkormányzati cégek vezetőinek munkaszerződéseit, 2008-ra vonatkozó prémiumkiírását, az általuk használt cégautók beszerzési szerződéseit kérte, de hiába. Nem jártak sikerrel akkor sem, amikor a polgármesteri keret terhére kötött tanácsadói szerződésekbe, vagy az önkormányzat vagyonkezelő cége, a PVV Zrt. gazdálkodásáról készített vizsgálati jelentésbe akartak betekinteni.

Mi nem állítjuk, hogy ezekkel a szerződésekkel bármi probléma lenne. Csak azt kérjük, tegyék közzé azokat. Amúgy a dokumentumokat sem elemezni, sem kommentálni nem áll szándékunkban” – közölte.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy ezen perek nyilvános tárgyalásaira a gyorsított eljárás eredményeként július 11-én kerül sor a Pécsi Városi Bíróságon.

A TAKA vezetői arra az újságírói kérdésre, mi történik, ha elveszítik a pereket, azt mondták: akkor nyilvánvalóvá válna, hogy az általuk kért információk nem minősülnek közérdekű adatoknak.