Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de a hétvégi melegfelvonuláson történtek után át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a közjogi méltóságokkal tárgyalt csütörtökön a Parlamentben.

Mindegyikünknek más a szerepe (…), de van egy közös felelősség, az a közös felelősség, amelyben egyetértettünk mind az öten, (…), hogy kötelességünk fellépni az erőszakos cselekmények és a kirekesztő nézetekkel szemben” – közölte a kormányfő újságírókkal.

A megbeszélésen Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese vett részt. A közjogi méltóságok abban állapodtak meg, hogy megbeszélésük után a kormányfő ismerteti álláspontjukat az újságíróknak.

Gyurcsány Ferenc elmondta, „méltóság és a szabadság demokráciáját kívánjuk, nem a tojásdemokráciát”. Hozzátette: mindegyikük számára egyértelmű, hogy a köztársaság legalapvetőbb jogai közzé tartozik a szólás és a gyülekezés szabadsága, ezeket oltalmazni és védeni kell.

Mint mondta, alapvető joga minden polgárnak, hogy szabadon meghatározhassa, megélhesse nemzeti, vallási, kulturális hovatartozását, szexuális identitását.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de úgy látják, hogy szükség van “itt-ott” pontosításra a részletszabályokban, példaként a büntető törvénykönyvet említette.

Hozzátette: ebben a kérdésben a törvényhozásé a fő felelősség, a parlament munkáját a kormány kezdeményezésekkel fogja segíteni.

Az erőszak szándékával, a mások szabadságjogának korlátozását célul tűző (…) gyülekezés az nem alapjog. Aki ekként gyakorolja, az sért bennünket” – fogalmazott.

A miniszterelnök azt mondta, a rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságnak egységesebb jogalkalmazást kell folytatnia.

Gyurcsány Ferenc saját véleményének adva hangot elmondta, „fel kell törni a demokratikus 22-es csapdát”, vagyis azt, hogy a társadalom egy része szerint jogi eszközökkel kell megoldani a kérdést, míg másik része szerint sokkal erősebb politikai kiállásra van szükség.

A miniszterelnök elmondta, az igazságügyi és rendészeti miniszter szombati eseményekről szóló gyorsjelentését már a találkozó előtt megkapta, az ügyészségére még vár. A két jelentést össze fogja vetni, és pénteken reggel tájékoztatja a nyilvánosságot azok tartalmáról – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt is közölte: a szombaton történtekről nem szeretne egyeztetni a parlamenti pártokkal, a jogszabályalkotásról, a gyülekezési törvényről azonban folytatni kell az ötpárti tárgyalásokat.

A találkozót a szombati melegfelvonulást ért atrocitások után azért kezdeményezte a kormányfő, hogy közösen értékeljék az elmúlt időszak eseményeit, illetve együtt találjanak válaszokat azokra a kérdésekre, miért nem képes megvédeni önmagát egy demokratikus többség, miért nem nyújt elég védelmet a mai alkotmányos intézményi, illetve szabályozási keret.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.