Az ausztráliai perthi bíróság szerdai határozata értelmében kiadható Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly. A 86 éves férfi azonban várhatóan fellebbezést nyújt be, így a döntés még nem jogerős.

A hírt a The Australian című ausztrál lap internetes kiadásában közölte. Eszerint a bírósági döntés után őrizetbe helyezték Zentai Károlyt (Charles Zentai), akit Magyarországon azzal vádolnak, hogy 1944-ben többedmagával meggyilkolta az akkor 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Barbara Lane bíró döntésének indoklásaként azt közölte, Zentai Károly ügye és annak körülményei megfelelnek az ausztráli kiadatási törvény által támasztott követelményeknek és az Ausztrália és Magyarország között kötött kiadatási egyezménynek.

A bírósági meghallgatás után Zentai Károly fia, Gabriel Steiner azt közölte, szerinte édesapja áldozattá vált.

A kiadatásáról Bob Debus ausztrál belügyminiszter mondja ki a végső szót, de Zentai családja korábban közölte, hogy ismét az ausztrál felsőbírósághoz akar fellebbezni, amennyiben a perthi törvényszék döntést hoz a kiadatásról. Zenta ügyvédje közölte, hogy még a nap folyamán óvadék ellenében kérni fogja a vádlott szabadlábra helyezését.

A felsőbíróság Zentai egyik fellebbezését áprilisban már elutasította: akkor Zentai ügyvédje azt vitatta, hogy az ügyét tárgyaló perthi bíróság jogköre kiterjed-e a kiadatási jogvitákra. A család ezúttal más érveléssel akar előrukkolni a fellebbezési eljárás során.

Az áprilisi döntést követően a magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője az MTI-nek a kiadatási eljárás folyamatáról azt mondta, ha a perthi helyi bíróság úgy határoz, hogy Zentai Károly kiadható Magyarországnak, akkor a döntést az ausztrál belügyminiszter hozza meg magáról a kiadatásról.

Horváczy Emese akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a miniszteri döntés ellen Zentai Károly fellebbezéssel élhet, és csak ennek elbírálása után születhet meg a kiadatásról a végleges döntés.

Zentai Károly kiadatási ügye lassan harmadik éve húzódik. Magyarország szerint Zentai Károly, a magyar hadsereg altisztje egy budapesti villamoson fogta el Balázs Pétert, mert nem viselte a sárga csillagot. Mindketten budafokiak voltak, ezért ismerték egymást. Zentai ezután állítólag egy laktanyába vitte a zsidó fiatalembert és két bűntársával együtt órákon át verte. A fiatalember a bántalmazásba belehalt, holttestére nehezéket kötöttek és a Dunába dobták – ismertette a vádat a tárgyalás első napján, hétfőn az ausztrál ügyész.

Zentai Károly fia ezzel szemben azt állítja, hogy egy embert már elítéltek a gyilkosság miatt, Nagy Lajos hadnagyot, aki pere idején csalárd módon belekeverte apját az ügybe. Mint mondta: a fogságban lévő magyar katonák kétségbeesetten próbálták menteni életüket, s “mindent apjára borítottak”.

Ács Tibor, a férfi háborús bűnök miatti kiadatását kérő Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője májusban azt közölte: ha kiadják az ausztrál hatóságok Magyarországnak Zentai Károlyt (Charles Zentait), akkor attól számítva heteken belül sor kerülhet az ügyében a vádemelésre.

Ismertetése szerint ha a férfit Magyarországra hozzák, gyanúsítottként hallgatják ki, majd indítványozni fogják előzetes letartóztatását. Közölte, Zentai Károlyra a jogszabályok alapján végrehajtandó szabadságvesztést szabhatnak ki rá, amelynek törvényi maximuma akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.