Közérdekű adatnak minősítette a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) megvalósíthatósági tanulmányát a Pécsi Városi Bíróság, amely pénteken hozott nem jogerős ítéletében kötelezte az önkormányzatot, hogy azt tizenöt napon belül tegye hozzáférhetővé a kérelmező Társaság A Közérdekű Adatokért (TAKA) közhasznú szervezet számára.

A bíró a határozat indoklásában rámutatott: a tanulmány az önkormányzat tevékenységét érinti a program nagyberuházásaival összefüggésben, így a dokumentumban foglaltak közérdekű adatoknak minősülnek, a tárgyaláson pedig semmi olyan körülmény nem merült fel, ami miatt nyilvánosságra hozatalának bármilyen korlátja lenne.

A bíróság elutasította az alperes önkormányzat jogi képviselőjének érvelését, miszerint a megvalósíthatósági tanulmány csak módosításokat követően, várhatóan idén novemberben válik véglegessé, és a készítővel kötött szerződés alapján csak akkor kerül a város tulajdonába, ha jóváhagyják és kifizetik, addig viszont a szerzői jog védi. A bíró szerint a módosítások nem változtatnak az adatok közérdekű jellegén.

A tárgyalás után a felperes TAKA képviselője azt mondta: örül az ítéletnek és amint a megvalósíthatósági tanulmányt megkapják, közzéteszik honlapjukon. Az önkormányzat képviselője azt közölte, hogy megvárják az írásbeli indoklást, és annak tanulmányozását követően döntenek az esetleges fellebbezésről.

A közérdekű adatok megismerhetőségéért küzdő, közelmúltban alakult TAKA azt követően fordult a bírósághoz, hogy sikertelenül kért betekintést az EKF mintegy háromezer oldalas, 324 millió forintból készíttetett megvalósíthatósági tanulmányába.

A dokumentum nyilvánosságra hozatalát korábban a városi közgyűlés ellenzéki Fidesz-KDNP frakciója is követelte, de Tasnádi Péter szocialista polgármester ezt azzal tagadta meg, hogy nem végleges anyagról van szó, és nem akar szerzői jogokat sérteni.