Szabó Máté ombudsman egy hétvégi rendezvényen jelentette be a “Méltóképpen, másképp” című programot, amely az “Emberi méltóság korlátok nélkül” projektsorozat részeként jövőre kezdődik. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egyik fontos célja, hogy a nyilvánosság figyelmét a fogyatékossággal élőkre irányítsa, a maga eszközeivel, a problémák megfogalmazásával és a lehetséges megoldások ösztönzésével segítsen.

A biztos a fogyatékossággal élők munkaerőpiaci helyzetéről és a rehabilitációs munkalehetőségekről rendezett találkozón a megoldásra váró ügyek között sorolta több más mellett a bentlakásos intézményekben élők helyzetét, az akadálymentesítést, a parkolási gondokat, a fogyatékossággal élők munkalehetőségeinek szűkösségét. Az érintettek egészségügyi, szociális ellátásának nehézkessége, foglalkoztatásuk gazdaságpolitikai ellentmondásai, képzésük problémája jól ismert. Szabó Máté a legfontosabbnak most a társadalom valódi szemléletváltását nevezte. Ameddig ez nem történik meg, nem várható igazi haladás a fogyatékossággal élők hosszú távon is fenntartható foglalkoztatásában, ehhez igazodó képzésében, a rehabilitációban és végső soron az esélyegyenlőség garantálásában.

A stratégiai lehetőséget a civil szervezetek és a kormány együttműködése kínálja. Az ombudsman feladata, egyben hozzájárulása a problémák, az emberi jogi dilemmák, a 21. század elvárásainak, lehetőségeinek világos megfogalmazása és közvetítése. Szabó Máté azt is kifejtette, hogy az ombudsmani intézmény másfél évtizedes működése során több olyan vizsgálatot folytatott, amelynek következményeit ismét át kell tekinteni. Egyes konkrét esetekben pedig a megváltozott jogi háttér, illetve az Európai Unió és az ENSZ egyetemes elvárásai miatt utóvizsgálatokat kell kezdeni.

A bejelentéseket a biztos Lévai Katalin európai parlamenti képviselő nyilvános meghallgatásán tette. A rendezvényen ott volt a fogyatékossággal élők több szervezetének képviselője, a szaktárca küldötte és meghívták az Egyenlő Bánásmód Hatóság szakembereit is.