A Gripen-ellentételezési üzlet adatainak nyilvánosságáért kampányol a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet – közölte a társaság szerdán.

A kampány célja, hogy a “tudatos és aktív polgárokat bevonjuk a titkolózó közhatalommal szembeni jogi csatába, és ezzel tántorítsuk el a kormányzat szereplőit attól, hogy közérdekű adatokat rejtegessenek, vagy az adófizetők pénzén további rendkívüli jogorvoslati eljárást kezdeményezzenek” – áll a közleményben.

A TASZ az ügy előzményéről azt közölte, hogy a Gripen-szerződés értelmében a svéd Saab/Gripen csoportnak a vételárral egyező összeget Magyarországon kellett befektetnie.

Egy internetes lap újságírója a TASZ képviseletével még tavaly pert indított a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje ellen, mivel az megtagadta a Gripen-beruházásokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadását – áll a közleményben.

Az újságíró pontosan arra volt kíváncsi, hogy mi lett a sorsa a több mint 190 milliárd forintnyi befektetésnek és export-segítő támogatásnak.

A bíróság végül jogerős ítéletében az újságírónak adott igazat és arra kötelezte az alperes minisztériumot, hogy közölje, mi lett az ellentételezési összeg sorsa – olvasható.

A közlemény szerint a tárca által megküldött anyagokból viszont egyáltalán nem derül ki, mely cég tételesen milyen összeget kapott, holott az újságírói kérdés erre irányult, és az ellentételezési üzlet tételes felsorolását kérte – e kérdés megválaszolásának megtagadása képezte a per alapját.