Hasonlóképpen hazánk tavalyi csatlakozásához, Svájc schengeni csatlakozásával először az ország szárazföldi határain szűnik meg az ellenőrzés 2008. december 12-én, majd 2009. március 29-én a légi közlekedésben is megtörténik az átállás.

A döntést, amelyet az EU soros francia elnöksége jelentett be kedden, a EU-Svájc vegyes bizottság csütörtöki brüsszeli ülésén öntik hivatalos formába. Az EU engedélyezi ezzel Svájc csatlakozását a schengeni rendszerként ismert, határok nélküli európai térséghez.

Svájc – mely az Európai Uniónak nem, de az Európai Gazdasági Térségnek állama – 2005-ben tartott népszavazást a schengeni csatlakozásról. A svájci hatóságok kívánsága volt, hogy a schengeni térséghez való csatlakozás még a személyek szabad mozgásáról tartandó 2009 februári népszavazás előtt lépjen életbe.

Jelenleg 22 európai állam részese a schengeni megállapodásnak. A 27 uniós tagállam közül Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Írország és Románia nem schengeni állam, míg Norvégia és Izland EGT-államok részt vesznek az együttműködésben.

Előzmények

2004. október 26-án került sor az Európai Unió és a Svájci Államszövetség között létrejött, a Svájci Államszövetségnek a schengeni acquis végrehajtásában, alkalmazásában és továbbfejlesztésében való részvételéről szóló egyezmény aláírására.

Svájc a megállapodást a 2005. novemberi népszavazást követően 2006. március 20-án ratifikálta, ami 2008 márciusában lépett hatályba. Az egyezmény gyakorlati alkalmazása azonban addig nem kezdődhetett meg, amíg az Európai Unió megfelelőnek nem ítélte Svájc felkészültségét a schengeni tagságra.

A svájci Szövetségi Tanács 2008. május 30-i döntése alapján az ország 2008. december 12-én válik a schengeni övezet tagjává.