Az Alkotmánybírósághoz (Ab) még nem érkezett meg az ombudsman sztrájktörvénnyel kapcsolatos beadványa, de ezenkívül is három ezzel kapcsolatos beadvány van a testület előtt – közölte az MTI megkeresésére Sereg András, az Ab sajtófőnöke hétfőn.

Szabó Máté múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, mert álláspontja szerint a két évtizede megalkotott sztrájktörvény elavult, súlyos hiányosságai vannak, és ez hátrányosan érinti a munkaadók és munkavállalók közti konfliktusokban közvetlenül nem érintett állampolgárok széles körét. Az ombudsman többek között azt is kifogásolja, hogy a jelenlegi törvényben nem egyértelmű, mit jelent az elégséges szolgáltatás biztosítása.

Sereg András ugyancsak az MTI érdeklődésére elmondta: a sztrájktörvénnyel legutóbb szeptember 22-i ülésén foglalkozott az Alkotmánybíróság. Akkor egy indítványt formai okok miatt elutasított, mert azt érdemben nem lehetett elbírálni.

A sajtófőnök ismertette: jelenleg három indítvány van a testület előtt sztrájkügyben. Ezek a sztrájk folyamatának szabályozásával, illetve a sztrájkkal összefüggő, államigazgatási szerveknél létrejövő megállapodásokra, továbbá a rendvédelmi, rendészeti szervek sztrájkjogával kapcsolatos.

Utóbbival kapcsolatban ugyancsak múlt héten szólalt fel Szabó Máté, aki az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként felkérte a parlamentet a rendvédelmisek sztrájkjogát tiltó törvény módosításának megfontolására.

Sereg András, az Ab sajtófőnöke hétfőn az MTI-nek azt mondta: 2006 júniusában a testület is foglalkozott ezzel a kérdéssel. Akkor az Ab alkotmányosnak találta azt a rendelkezést, amely szerint nincs helye sztrájknak az igazságszolgáltatási szerveknél, a fegyveres erőknél, a fegyveres testületeknél és a rendészeti szerveknél, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál.