Szinte biztosan nem megy át a parlamenten a pénzügyi felügyelet megerősítését célzó javaslatok közül az, amelyik rendeletalkotási jogkörrel ruházná fel a PSZÁF-ot, a Fidesz ugyanis nem támogatja – írja a szerdai Népszabadság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jelenleg csak bírságokat róhat ki, illetve ajánlásokat fogalmazhat meg, ezek azonban visszatekintő jellegű intézkedések. Egy kötelező erejű rendelet, illetve az ehhez kapcsolódó termékfelfüggesztési és -visszavonási jogosítvány azonban még egy komolyabb probléma kialakulása előtt gátat szabhatna.

A pénzügyi felügyelet rendeletalkotási jogköréből azonban valószínűleg most nem lesz semmi. Ehhez ugyanis módosítani kellene az Alkotmányt, amely kétharmados törvény, tehát az ellenzéket is meg kell nyerni. A Fidesz sajtóosztályán azonban a lapnak úgy nyilatkoztak: nem támogatják a felügyelet átalakítását célzó kormányzati javaslatokat, mivel azok nem a rendszer erősítését jelentik, hanem lényegében gyámság alá helyeznék a PSZÁF-ot. Havasi Bertalan sajtófőnök elmondása szerint a rendeletalkotási jogkört nem lehet elválasztani a tervezett szabályozás egyéb kérdéseitől.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán