Egy évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke és Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdán Budapesten, a hivatal épületében.

Bakonyi László újságíróknak elmondta: a két hivatal között nagyon sok kapcsolódási pont van kisebbségi ügyekben, sok kérdésben együtt kell dolgozniuk. Az együttműködésből elsődlegesen nem a két hivatal profitál majd, hanem azok a szervezetek és oktatási intézmények, amelyek munkáját eddig is segítették ellenőrzéseikkel – hangsúlyozta.

Kállai Ernő beszédében utalt arra: a megállapodás célja, hogy jogszabályi alapokon kiegészítsék egymás munkáját. Mint mondta, már korábban is vitattak meg egymással szakmai kérdéseket, különböző továbbképzéseken elmondták egymásnak véleményüket.

Megemlítette, hogy az ombudsmani hivatalhoz sok beadvány érkezik oktatási témában, ezek közül kiemelte a romák szegregációjával kapcsolatos problémákat és a nemzetiségi oktatásra vonatkozó ügyeket. Kitért arra, hogy az idén a nemzetiségi oktatási intézmények működési mechanizmusait feltáró nagy, átfogó vizsgálatot tartanak. Ezzel összefüggésben közölte: február elején mutatják be azt a több mint 500 oldalas tanulmányt, amelyet 2009-ben a kisebbségi kulturális intézmények ellenőrzéséről készítettek.

Bakonyi László elmondta: a most aláírt megállapodás értelmében akkor, ha munkájuk során olyan visszásságot tapasztalnak, ami nem az ő hatáskörükbe tartozik, adott esetben automatikusan értesítik az ombudsmani hivatalt, és ez kölcsönös lesz majd a két intézmény között. Azt is tervbe vették, hogy előre megbeszélt időpontokban közösen tartanak majd ellenőrzést oktatási intézményekben.

Az OH elnöke hozzátette: az egyenlő bánásmód vagy a közoktatási törvény előírásainak megsértésekor adott esetben eljárásuk során az ombudsmani hivatal véleményét is kikérik.

A megállapodás a többi között tartalmazza: “Az OH elnöke indokolt javaslatot tehet ombudsmani vizsgálat tartására. Az elkészült jelentést az ombudsman az elnöknek tájékoztatásul megküldi”.

Azt is belefoglalták a dokumentumba, hogy az OH az ombudsman kérésére vizsgálatot, így intézményi szintű szakmai ellenőrzést, hatósági ellenőrzést folytat le közoktatási intézményekben. Arra is lehetőség nyílik, hogy az egyik hivatal munkatársai részt vegyenek a másik továbbképzésében.