Schmitt Pál meghallgatásán “maximálisan egyetértett” azzal, hogy Sólyom László visszaküldte a Háznak a kormánytisztviselőkről szóló törvényt. Sem arra nem emlékezett azonban, hogy azt már elfogadták, sem arra, hogy maga is megszavazta – foglalja össze a Népszabadság Online az MSZP-s képviselők által folyosói beszélgetések során “kínos”-nak nevezett meghallgatás egyik kellemetlen momentumát.

“Az Alkotmány is előírja, hogy a köztársasági elnök pártsemleges. […] Majd megmondják tanácsadóim, hogy a Fideszben meglévő párttagságom fel kell, hogy függesszem”. De a pártsemlegesség semmiképp sem jelent értéksemlegességet – tette hozzá Schmitt Pál, szerinte kell, hogy értékek legyenek az ország sorsáról, a hitről, a modernségről, a konzervativizmusról, a polgári attitűdről, a szolidaritásról. “A pártsemlegesség pedig egy idő után bekövetkezik” – hangoztatta.

Orbán Viktor jelöltje nem tudott válaszolni érdemben arra, hogy aláírná-e a médiatörvény-csomagot, “nem szeretnék prejudikálni, nem tanulmányoztam, de a sajtó- és a szólásszabadság szent” – mondta. Sem arra, hogy mi a véleménye a Fidesz által tervezett adómódosításokról. “Olyan kérdéseket kapok, amiket legszívesebben átadnék a mellettem ülő Lázár János frakcióvezető úrnak. […] ez még embrionális állapotban van”.

A teljes írás elolvasható a Népszabadság Online oldalán