Sokan nem tudják majd időben meghosszabbítani a jogosítványukat, sőt el is veszíthetik azt, miután szigorodik a vezetői engedélyekhez előírt egészségügyi alkalmassági vizsgálat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium azonban ideiglenesen felfüggesztette a rendelet hatálybalépését, az az előző kormány által tervezett augusztus 1. helyett 2011. január 1-jén lép csak hatályba.

Szigorodik a jogosítvány megszerzéséhez, illetve meghosszabbításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat egy tavaszi jogszabály következtében. Az új rendelet alapján a cukorbetegeknek, az infarktuson átesetteknek és bizonyos egyéb szívbetegségben szenvedőknek, az alkoholistáknak, illetve a volt alkoholistáknak, a pszichiátriai betegeknek, vagy a mozgásszervi károsodásban szenvedőknek nem elegendő a háziorvosi vizsgálat, nekik friss szakorvosi véleményt is mellékelniük kell az igényléshez, és akkor is legfeljebb öt évre hosszabbítható meg a jogosítvány (bizonyos betegségcsoportoknál, például az epilepsziásoknál csak egy évre).

Ha valaki nem kezdi el időben az ügyintézést, akár egy-két hónapra is jogosítvány nélkül maradhat, egyes szakrendelésekre ugyanis ma négy-nyolc hét az előjegyzési idő – írja a Magyar Nemzet.

Az előző kormány által hozott rendelet augusztus elsejétől szigorodott volna, azonban Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítója 2011. január 1-ig elhalasztotta annak életbe lépését.

Amennyiben a rendelet augusztus 1-jétől életbe lépett volna egyebek mellett a siketek és nagyothallók részére jelentősen megnehezítette volna a közúti járművezetői engedély megszerzését – áll a Minisztérium mai közleményében. A tárca többek között emiatt tartja indokoltnak a szabályozás felülvizsgálatát. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az elkövetkezendő hónapokban az érintett szakmai és civil érdekképviseleti szervezetekkel egyeztetni fogja az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadó változtatási javaslatokat. Az Államtitkárság konszenzusos megoldás kialakítására törekszik – hangsúlyozza a közlemény.