Mintegy húsz tisztségviselőt, köztük médiatanács-tagokat, felügyelőbizottsági tagokat, legfőbb ügyészt kell az Országgyűlésnek az őszi ülésszaka alatt megválasztania. Legkésőbb december 13-ig új legfőbb ügyészről is kell dönteniük a képviselőknek, hiszen a tisztséget jelenleg betöltő Kovács Tamás akkor betölti 70. életévét, amellyel megbízatása megszűnik.

Több tisztségviselőt is meg kell választania a parlamentnek a következő fél évben az Országgyűlés személyi döntéseire vonatkozó szabályok alapján.

A Háznak pótolnia kell a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsága elnökét és a tagjait, az érintettek megbízatása ugyanis az Országgyűlés megbízatásának időtartamára szól. A jogszabály szerint az új felügyelőbizottságot az Országgyűlés alakuló ülésétől számított három hónapon belül meg kell választani. Az alakuló ülést május 14-én tartották, a törvényhozás tehát e tekintetben mulasztásban van.

Az MNB új felügyelőbizottsága várhatóan 8 tagú lesz, róluk az Országgyűlés egyszerre, egy csoportban szavaz.

A közmédiumok átalakításával két testületet kell létrehoznia a parlamentnek: a 9-9 évre létrejövő médiatanácsot és a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát. Előbbinek elnökét és négy tagját listáról, utóbbinak tagjait egyenkénti szavazással választják, mindkét esetben szükség van a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatára.

Még az ősszel meg kell választaniuk a képviselőknek Kovács Tamás legfőbb ügyész utódát, mert a legfőbb ügyész december 13-án betölti 70. életévét, amikortól a törvény szerint megbízatása megszűnik.

A legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés egyszerű többséggel 6 évre választja.