Az Alkotmánybíróság (Ab) a népszavazás intézményének teljes körű újraszabályozását, valamint a rendes bíróságokhoz való viszonyuk tisztázását kéri az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő bizottságától.

Az alkotmánybírók a parlamenti bizottság honlapján olvasható javaslataikban emellett megfontolandónak nevezik az általános indítványozási lehetőség korlátozását, azzal a feltétellel, hogy az alkotmányban biztosított jogaik megsértését állítók számára továbbra is biztosítani kell az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségét.

A taláros testület tagjai szerint az új alkotmánynak kötelezővé kellene tennie egyes nemzetközi szerződések előzetes kontrollját. Kiemelik: az alapjogok még teljesebb érvényesülését segítené a német modellnek megfelelő “valódi” alkotmányjogi panasz bevezetése. Utóbbi alapján az Ab alkotmányossági szempontból vizsgálhatná a bíróságok határozatait, amihez a testület szerint szükség lehet az alkotmányjogi panasz fogalmának alkotmányon belüli tisztázására is.

Az Ab azt is szeretné elérni, hogy külön törvény határozza meg a köztársasági elnök alkotmánybíróságiáltali felelősségre vonásának részletes szabályait.

Az alkotmánybíróság a fenti változtatások mellett azt is indokoltnak tartja, hogy hatásköre továbbra is kiterjedjen a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítására.

Az alkotmány-előkészítő bizottság több állami intézménytől, illetve civil szervezettől vár javaslatokat az új alaptörvény megalkotásához. A testület által felkértek között található többek között a köztársasági elnök, a miniszterelnök, továbbá a Legfelsőbb Bíróság, valamint a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a legfőbb ügyész, illetve az állampolgári jogok biztosa.

Kapcsolódó cikkek:

A közszektor átláthatóságának elve az Alkotmányban – Elkészítette alkotmányozási javaslatait a Költségvetési Tanács →

Alkotmányba foglalná a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét az ombudsman – Fülöp Sándor alkotmánymódosító javaslatai →

Simor András az alkotmányban rögzítené a jegybanki függetlenség általános elvét →

Ismét “törvényszékek” lennének a megyei hatáskörű bíróságok – Az LB elnökének új alaptörvénnyel kapcsolatos javaslatai→