A tárgyaló felek nyilvánosságra hozták a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (ACTA) majdnem végleges szövegét, miután tokiói találkozójuk során majdnem minden fontosabb kérdésben megállapodtak. A dokumentumot a tervek szerint a következő néhány hét során véglegesítik.

Az Európai Unió tárgyalócsoportjának tagjaként nyilatkozó tisztviselő szerint az utolsó simítások zajlanak a nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (Anti-counterfeiting Trade Agreement, ACTA) kapcsán. A 37 ország képviselői múlt heti, tokiói találkozójuk során – korábbi közleményük – szerint majdnem minden fontosabb kérdésben megállapodtak, és ígéretüknek megfelelően a napokban nyilvánosságra hozták az egyezmény szövegét. Korábban számos támadás érte a tárgyaló feleket az egyeztetések és a szöveg titkossága miatt.

A most publikált egyezmény szövege szerint az ACTA nem követel meg változtatásokat a szabadalmakra, védjegyekre, hamisításra vonatkozó nemzeti jogszabályokban, pusztán közös alapra igyekszik helyezni a szellemi tulajdonjogok érvényesítését – írja a Reuters. Szellemitulajdon-védelmi aktivisták korábban aggodalomként fogalmazták meg, hogy az ACTA esetleg szigorúbb előírásokat fogalmaz meg a fejlődő országokra vonatkozóan, mint amelyeket azok a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő csatlakozásuk során vállaltak. Az ACTA jelenlegi szövege szerint az egyezmény egy pontban valóban túlmutat a WTO kötelezettségeken, mégpedig hogy az internetes tartalmakra vonatkozóan is megfogalmaz szellemitulajdon-védelmi irányelveket.

A nemzetközi egyezmény ellenzőinek félelmével ellentétben az ACTA nem kötelezi az aláírókat arra, hogy azok nemzeti szinten bevezessék az illegális letöltést az internetkapcsolat felfüggesztésével szankcionáló ún. három csapásos rendszert, ehelyett a kérdés eldöntését nemzeti hatáskörbe utalja. Emellett feljogosítja – de nem kötelezi – az országokat arra, hogy az internetszolgáltatókat és más érintetteket kötelezzék a jogsértő internetezők adatainak jogi felelősségre vonás céljából, a szerzői jog tulajdonosainak történő kiadására.

Az egyezményt kidolgozó országok, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Ausztrália, Kanada, Japán, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc, Mexikó és Marokkó előreláthatólag nem szervez több személyes egyeztetést, a még nyitott kérdéseket a következő hetekben online fogják leegyeztetni.