A mai napon újabb döntések születtek frekvenciaügyekben, a Katolikus Rádió újabb helyi URH frekvenciához jutott, és összesen nyolc frekvencián hosszabbítottak meg sugárzási jogot. Kiemelt témaként került napirendre és egyhangú határozat született arról, hogy a közmédia működését meghatározó alapdokumentum, a Közszolgálati Kódex előkészítésébe a Médiatanács bevon minden magyar állampolgárt és határon túl élő magyar nemzetiségű személyt.

A Veszprém 95,1 URH frekvenciát az FM 4 Rádió Kft. nyerte el. Összesen három pályázó indult a sugárzási jogért, de az egyik visszavonta indulását, így a Tanács a két versenyben maradt pályázó között döntött a frekvencia sorsáról.

A Balatonfüred 96,2 URH frekvenciát két pályázó közül a Lánchíd Rádió nyerte el.

A Győr 100,1 frekvenciára beadott hét pályázat közül összesen öt volt érvényes. A szerződéskötésre az Európa Rádió Nonprofit Kft., mint nem nyereségérdekelt szolgáltató vált jogosulttá.

Három ajánlat kereskedelmi, kettő pedig közműsor szolgáltatótól érkezett a Szombathely 107, 4 Mhz-re. Az indulók közül a Magyar Katolikus Rádió nyerte el a rövidhullámú sugárzás lehetőségét.

A Karcag 93,8-as frekvenciára a négy pályázó közül a Viacom Kft. ajánlata bizonyult sikeresnek, így a kereskedelmi adó sugározhat majd ezen a hullámsávon.

A Tanács folyamatosan ad ki ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultságokat a végleg lejáró frekvenciákra, a mai napon nyolc pozitív döntés született ilyen ügyben. A TV2 és az RTL tehetségkutató műsoraiban az SMS szavazásokra vonatkozóan nagyszámú panasz érkezett a nézőktől, többek között amiatt, hogy sikertelen küldés esetén is számlázott a szolgáltató. A panaszok alapján több jogszabály sérelmének lehetősége is felmerült, így a Médiatanács az ügy kivizsgálásának áttételéről döntött. A hatáskör alapján az ügy a Gazdasági Versenyhivatalhoz kerül, de a Média és Hírközlési Biztos is vizsgálja majd az ügyet. A Médiatanács elfogadta azt az előterjesztést, amely alapján a Közszolgálati Kódex megalkotásában minden magyar állampolgár vagy határon túli magyar részt vehet. A közmédiumok működési alapját meghatározó Kódexet a Tanács fogadja el, de az egyeztetési folyamatba más is bekapcsolódhat. A Médiatanács a mai napon úgy döntött, hogy a dokumentum előkészítésébe a legszélesebb nyilvánosságot is bevonja. A széles körű társadalmi részvétel részleteiről a Médiatanács szóvivője délutáni sajtótájékoztatóján számol be.

A Jogi Fórum médiajogi rovata itt érhető el→