Nem szerepel Magyarország a következő, január 11-i európai bizottsági ülés hivatalos napirendjén – közölte hétfőn az MTI-vel Joe Hennon, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének ügyeletes szóvivője.

Természetesen mindig lehetséges azonban, hogy a testület nem hivatalos jelleggel megvitassa ezt vagy bármely más ügyet is – tette hozzá a szóvivő, annak nyomán, hogy a Vasárnapi Hírek legfrissebb számában megjelent írás szerint “önálló napirendi pont lehet Magyarország az Európai Bizottság januári ülésén”.

Hennon közölte, hogy Brüsszelben továbbra is folyik a különböző uniós aggályok felvetése nyomán a magyar féltől kapott válaszok mélyreható elemzése. Hogy ezzel az elemzéssel várhatóan mikor végeznek, azt nem tudta megmondani.

A bizottsági szóvivő a múlt pénteken közölte az MTI brüsszeli tudósítójával: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke választ adott az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre. Abban úgy vélekedett, hogy a felmerült kérdésekben itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak. A Barroso-válasz tartalmáról annyit árult még el Hennon, hogy az elnök szerint az Európai Bizottság el kívánja kerülni a helyzet elmérgesedését.

A szóvivő tájékoztatása szerint Brüsszelben felmérik a magyar parlament által elfogadott új törvények jogi hatásait.

Az Európai Bizottság már korábban hangsúlyozta, hogy a Barroso bizottsági elnök, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök, valamint Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök által kifejezésre juttatott aggodalmak, illetve az ezekre adott magyar válaszok olyan fontos ügyekre vonatkoznak, hogy azok mélyreható elemzést igényelnek.