Veszélyben van-e a schengeni övezet és a szabad mozgás az Európai Unióban? Csak a megszorítások jelentik az egyetlen kiutat a gazdasági válságból? Mekkora veszélyt jelentenek a kibertámadások az európai kritikus infrastruktúra számára? Néhány kérdés, amelyre az EP megpróbált választ találni a júniusi strasbourgi plenáris ülésen.

Az EP az Európai Bírósághoz fordulna Schengen ügyében, miután a tagállamok belügyminiszterei június 7-én úgy döntöttek, hogy kizárják az EP-t a schengeni övezet irányításával kapcsolatos döntéshozatalból. Csütörtökön a frakcióvezetők és Martin Schulz EP‑elnök úgy döntöttek, hogy öt belügyi dosszié kapcsán felfüggesztik az együttműködést a Tanáccsal, amíg nem sikerül rendezni Schengen ügyét.

Az EU-nak megfelelő, valódi saját forrásokból fedezett költségvetésre van szüksége. Az EP szerint ilyen bevételi forrás lehetne egy pénzügyi tranzakciós adó vagy egy új uniós áfa. A 2014–2020-as költségvetési tervek a június 28–29-i uniós csúcs napirendjén is szerepelnek.

A gazdasági kormányzás új szabályainak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gazdasági növekedésre és a demokratikus elszámoltathatóságra. Ez az EP álláspontja, amely kitér arra is, hogy a fizetésképtelenség által fenyegetett országokat jogi védelem alá kell helyezni.

Az EP támogatja a kereskedelmi megállapodás megkötését Peruval és Kolumbiával, de csak akkor, ha nem sérülnek a munkavállalók jogai. A héten az EP vendége volt Peru elnöke.

Hátrányosan érintheti az európai autóipart egy szabadkereskedelmi megállapodás Japánnal, az EP ezért arra kéri a Tanácsot, hogy várja meg az EP javaslatait, mielőtt megkezdődnek a tárgyalások. A megállapodást az EP-nek is jóvá kell hagynia.

Iliana Ivanova néppárti, bolgár képviselő hamarosan az Európai Számvevőszéknél folytathatja pályafutását, miután jelölését jóváhagyta az EP plenárisa. A végső döntés most a Tanács kezében van.

Kedden a képviselők Catherine Ashton külügyi főképviselővel vitatták meg a legújabb tibeti fejleményeket. „Az EU aggódik, mert egyre rosszabb a helyzet, amit az egyre gyakoribb önfelgyújtások is jeleznek” – mondta Ashton.

Új címkézési szabályokat fogadott el az EP a bébiételekkel és a speciális gyógyászati célú élelmiszerekkel kapcsolatban. A cél, hogy jobban védjék a fogyasztókat és egyértelműbb helyzetet teremtsenek az élelmiszer-ipar számára.

Az EP szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az EU-ban található kritikus információs infrastruktúra kibertámadásokkal szembeni védelmére. Ez azt jelenti, hogy közvetlen támadás veszélye esetén meg lehetne tiltani a kritikus infrastruktúrához való hozzáférést.

A hibás szilikonmellek okozta botrányt követően az EP azt javasolja, hogy szigorítsák az implantátumok ellenőrzését, nyomon követését és készítsenek nyilvántartást róluk.