A jövőben nem csak a munkaviszonyban állók és a közalkalmazottak, hanem a kormányzati szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban dolgozók is igényelhetik a lakhatási támogatást. A jogosultaknak kéthavi ilyen támogatás is megelőlegezhető lesz – tartalmazza egyebek mellett az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

A lakhatási támogatás feltétele továbbra is az, hogy a munkavállaló legalább 6 hónapos, és legalább heti 20 órás munkaszerződéssel rendelkezzen, továbbá az állandó lakhelye és a munkahelye legalább 100 kilométerre legyen egymástól. Ezek a kritériumok változatlanok maradnak, viszont a tömegközlekedéssel történő 6 órás oda- és visszautazási idő – mint utolsó feltétel – 5 órára csökken.

A lakhatási támogatás iránti kérelem nemcsak a foglalkoztatás kezdete előtt nyújtható be, hanem a jogviszony létesítését követő 30 napon belül is.

A támogatás továbbra is 18 hónapra jár, és az összege hathavonta csökken. Amikor egyedül kapja valaki a lakhatási támogatást, akkor az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint továbbra is a havi támogatás.

A rendelet végül kiegészül azzal, hogy a munkavállaló kéthavi támogatást előre kérhet, és ezt előlegként kaphatja meg.

A lakhatási támogatást tavaly október 1-je óta lehet igényelni, bevezetésének célja az volt, hogy segítse a munkaerő mobilitásának növelését, a munkanélküliek elhelyezkedését, amennyiben csak a lakóhelyüktől távol nyílik számukra munkalehetőség. A támogatást igényelhetik pályakezdők és közfoglalkoztatottak is.

Bálint István, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) foglalkoztatási főigazgató-helyettese a hivatal által szervezett pénteki állásbörzén elmondta: eddig több mint 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, és már ezerhez közelít a szerződések száma, miközben március 20-án kötötték meg az ötszázadikat. A pályázók leginkább Budapestre, emellett pedig Pest és Győr-Moson-Sopron megyébe mentek dolgozni – tette hozzá.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára korábban hangsúlyozta: a módosítás rugalmasabbá teszi a lakhatási támogatás igénybevételének feltételeit, hozzájárul annak eléréséhez, hogy aki dolgozni szeretne, az az országhatáron belül találja meg a boldogulását.