A büntetőeljárások elhúzódásának megakadályozása érdekében fogadott el törvénymódosítást pénteken az Országgyűlés. A kormányzati előterjesztés nyomán csökkenhet a törvényszékek és a Fővárosi Ítélőtábla leterheltsége.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványát 321 igen szavazattal, 9 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a múlt héten számolt be arról, hogy miután az Európai Bizottság észrevételeire válaszul a kormány megszünteti a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetőségét, új megoldást javasolnak a bíróságok leterheltségének csökkentésére.

Ennek érdekében egyrészt öt év alatt hatmilliárd forinttal növelik az igazságszolgáltatási szervek támogatását, másrészt törvénymódosítási javaslatot terjesztettek be. Utóbbit fogadta el pénteken a parlament, elsősorban a törvényszékek leterheltségét csökkentve azzal, hogy az ügyteher egy részét átcsoportosítják a kevésbé leterhelt járási bíróságokra.

A hivatali bűncselekmények közül a jövőben csak a hivatali visszaélés tartozik majd törvényszéki hatáskörbe. A vagyon elleni bűncselekmények esetében pedig – kivéve a vagyon elleni erőszakos bűncselekményeket – csak a legsúlyosabban minősülő cselekményekre terjed ki a magasabb szintű bíróság hatásköre.

A Fővárosi Ítélőtábla leterheltségén úgy enyhítenek, hogy egyes megyék ügyei átkerülnek a Szegedi és a Debreceni Ítélőtáblára.

Csökken a kiemelt ügyek száma is, és változás, hogy a soron kívüli eljárások között ezentúl ügyintézési sorrendet állítanak fel.

Emellett megszüntetik a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörét és illetékességét a külföldi ítéletek érvényének elismerése esetében.

Lehetővé teszik továbbá, hogy az előzetes letartóztatás maximális idejének letelte miatt szabadlábra helyezett fogvatartottak – ha elrendelik házi őrizetüket – a jövőben technikai nyomkövetővel is ellenőrizhetők lesznek – hozzájárulásuk nélkül is.

Répássy Róbert korábban azt mondta, hogy a törvénymódosítási indítványt a belügyminiszter, az Országos Bírósági Hivatal és a Legfőbb Ügyészség közreműködésével dolgozta ki az igazságügyi tárca.
A törvénymódosítás szeptember 1-jén lép hatályba.