2014-ben több ponton változnak a társasági adózásra vonatkozó szabályok.

Nemcsak az adózó, hanem kapcsolt vállalkozása is csökkentheti adózás előtti eredményét a saját tevékenységi körben végzett kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenység közvetlen költségével. Ennek feltétele, hogy a kapcsolt vállalkozás által végzett k+f tevékenység kapcsolódjon mind az adózó, mind a kapcsolt vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez, valamint a kapcsolt vállalkozás nyilatkozzon a k+f tevékenység közvetlen költségéről, illetve ebből az adózó által érvényesíthető összegről.

Az önellenőrzés során megállapított, adóévi költségként, ráfordításként vagy adóévi nettó árbevétel, bevétel, aktivált saját teljesítmény csökkenéseként elszámolt összeggel nem kell megnövelni az adóalapot, ha az adózó a nem jelentős összegű hibát a feltárás napját magában foglaló adóévről szóló adóbevallásban veszi figyelembe, feltéve, hogy a hibával érintett adóévi adóalap meghaladja a hiba összegét.

Kiegészítették a veszteségelhatárolás átalakulásokra vonatkozó szabályozását: beolvadás esetén a jogutód a jogelődnél a beolvadás adóévében keletkezett veszteséget először a beolvadás napját magában foglaló adóévben veheti figyelembe.

Hosszabb lesz a látványcsapatsport-támogatás utáni adókedvezmény érvényesítésének ideje, a támogatás adóévében és az azt követő adóévek adójából, de utoljára a támogatás naptári évét követő hatodik naptári évben záruló adóévben lehet igénybe venni. A filmalkotások és az előadóművészeti támogatásoknál is életbe lép a kiegészítő támogatás rendszere (ezzel az adóelőny a korábbi negyedére csökken), és hosszabb lesz az adókedvezmény érvényesítésének ideje.

A bankkártyával, hitelkártyával fizetett éttermi nyugta alapján elszámolt költség ezután elismert költségnek minősül, feltéve, hogy reprezentációs célú.

Az ingatlannal rendelkező társaságok meghatározásához az eszközök/ingatlanok arányának kiszámítása január 1-jétől a piaci értékek helyett a könyv szerinti értékek alapján történik.

A kkv-k által tárgyi eszköz beruházáshoz igénybe vett hitelek kamata utáni adókedvezmény a 2013. december 31. után felvett hitelek esetében a korábbi 40-ről 60 százalékra emelkedik.