Adórendszerbeli könnyítésekkel segítené a kormány a startupokat, az erről szóló javaslatok idén őszre elkészülhetnek, így a jövő évi költségvetésbe már be is építhetik őket – jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Az államtitkár a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat indulása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy tavaly jött létre a BudapestHUB munkacsoport a hazai startup világ szereplőinek és az NGM szakértőinek részvételével. Ez a munkacsoport már dolgozik az adóoldali, adminisztrációs könnyítéseken, és vizsgálja az európai példákat – mondta Cséfalvay Zoltán.

A BudapestHUB célja, hogy az évtized végére Budapest legyen Kelet-Közép-Európa startup fővárosa. Ehhez most kell megtenni az első lépéseket, ebben is segít a most induló Startup Tavasz – emelte ki.

Cséfalvay Zoltán kifejtette: az adóoldali könnyítéseknél járható út lehet az alkalmazottak után fizetendő tb-járulék elengedése; olyan adórendszeri könnyítéseket kell kidolgozni, amelyek versenyképesek Közép-Európában. Elmondta: dolgoznak azon is, hogy a startup fogalmát pontosan definiálják.

Az államtitkár szólt arról is, hogy 2014-2020 között 140 milliárd forint európai uniós forrás áll közvetlenül a startup világ rendelkezésére.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a kormány kiemelten kezeli a startupok támogatását, mert fontos, hogy ne vesszen el egyetlen ötlet és egyetlen csapat sem.

A Startup Tavasz 2014 eseménysorozat célja, hogy segítse Budapest startup fővárossá válását, illetve az, hogy szélesítse az egyre kiterjedő hazai startup világ szereplőinek együttműködését, régióbeli kapcsolatrendszerét. A rendezvénysorozat fővédnöke Cséfalvay Zoltán, főszervezője pedig a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH).

Az első fontos rendezvényt, a közép-európai startup versenyt április 2-án tartják. A szervezők március 14-ig, elsősorban 15 közép-európai országból várják az induló technológiai vállalatok projektötleteit – ismertette Spaller Endre, a NIH elnöke. Hozzáfűzte: a beékező pályázatokat öttagú nemzetközi zsűri bírálja el. Kiemelte, hogy nem cégeket, ötleteket várnak, mert a jó ötletekből előbb-utóbb cég, befektetés lesz.

Az elnök kifejtette: a legjobb 20-25 ötlet közül választják majd ki a 10 legfejlődőképesebb projektet. A legjobb 10 csapat automatikusan bejut a Central European Startup Awards (CESA) május végi versenyére, illetve részt vehet egy többnapos budapesti képzésen, amelyen neves, nemzetközi szakértőkből álló csapat készíti majd fel őket a verseny döntőjére. A NIH a legjobban teljesítő startuppert eljuttatja Európa egyik startup központjába – mondta Spaller Endre.

A Startup Tavasz keretében konferenciát, szakmai továbbképzést is rendeznek, május 30-án tartják a Magyar Innovációs TechShow-t, amelynek célja, hogy évről-évre bemutassa a magyar digitális ipar fejlesztéseit.

Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: reméli, hogy a startup programsorozat ősszel is folytatódik, valamint, hogy a most induló rendezvénysorozat kelet-közép-európai Startup Tavasszá szélesedik.

Böszörményi Nagy Gergely, a társszervező Design Terminál főigazgatója kiemelte: Magyarországon 100-ból 96 fiatal nem tervezi, hogy valaha saját vállalkozást indít, és ha ez a szám a következő években drasztikusan nem változik, akkor a nagy ellátó rendszerek fenntarthatatlanná válnak. Úgy vélte, a startupok is hozzájárulnak a hosszú távú fenntarthatósághoz.

A főigazgató szerint a mostani kormányzat jobban figyel a startupokra, de szükség is van a támogatásra, mert a nemzetközi példák is mutatják, hogy azokban az országokban erős a startup világ, ahol az állam “okos, aktív szerepet” vállal a fejlesztésekben.