Nemzetközi szakmai konzultációt tartottak szerdán a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevőinek jelöléséről – közölte a szaktárca.

Ez év december 13-ától új, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet váltja fel az élelmiszerek jelöléséről szóló jelenlegi EU-irányelveket. Ezért a nemzeti jogba átültető 2004-es rendeletet és a Magyar Élelmiszerkönyv élelmiszerek tápértékjelöléséről szóló előírását is át kell dolgozni.

Az Európai Uniós tagállamok között Ausztria és az Egyesült Királyság nagy tapasztalattal rendelkezik a nem előrecsomagolt élelmiszerek jelölési szabályainak alkalmazásában. Így a magyar nemzeti szabályozás előkészítéséhez kapcsolódóan ezen országok szakemberei mutatták be a saját szabályozásukat és azok gyakorlati tapasztalatait.

Az allergiában érintettek számára fontos, hogy el tudják dönteni, az adott élelmiszer beilleszthető-e a napi étrendbe vagy sem. A biztonságos étrend kialakítása a valóságnak megfelelő tájékoztatás nélkül azonban nem lehetséges.

Ezért a rendelet előkészítésének egyik fontos lépése a minél szélesebb körben történő konzultáció.

A cél egy olyan intézkedés elfogadása, amely megfelelő keretet biztosít a kereskedelemben, a vendéglátásban és a közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozóknak – mérettől függetlenül -, hogy a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat. Meg kell határozni mindazokat a feladatokat, amelyeket az élelmiszerlánc szereplőinek teljesíteniük kell ehhez.