A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai és társadalmi egyeztetést követően megújította a hírközlési fogyasztóvédelem szabályait, a hatóság erről szóló rendeletét március 30-án hirdették ki. A szabályozás augusztus 1-jén, több lépcsőben lép életbe – jelentette be Karas Monika, a hatóság elnöke sajtótájékoztatón Budapesten.

Az új rendelet részletesen szabályozza az előfizetői szerződések tartalmát, hatására erősödik az előfizetők jogi védelme, kiszolgáltatottságuk csökken és partneri viszonyt teremt a szolgáltató és a fogyasztó között – emelte ki az elnök.

A szabályozás kiterjed a műsorterjesztésre, az internetszolgáltatásra, valamint a mobil- és vezetékes telefonszolgáltatásra, és mintegy 20 millió előfizetői szerződést érint.

Karas Monika elmondta, hogy a változások sokrétűsége tette szükségessé az új rendeletet megalkotását a régi módosítása helyett.

A tapasztalatok, hatósági vizsgálatok és jogszabályi változások mellett az elektronikus hírközlés rendkívül gyors változása is indokolttá tette a szabályozás megújítását – tette hozzá.

Az elnök ismertette, hogy a rendelet minden eddiginél szigorúbb tájékoztatási kötelezettséget ír elő a szolgáltatóknak. Emellett mind az általános szerződési feltételekben (ászf), mind az előfizetői szerződésekben az átláthatóságra és a közérthetőségre kell törekedniük. Csökken például az egyedi előfizetői szerződések kötelező tartalmi elemeinek száma, az új előírások az időtartamra és a díjakra helyezik a hangsúlyt.

Egyértelművé teszik a ráutaló magatartással kötött szerződés szabályait, és előírják, hogy ebben az esetben is szükséges a szerződés írásba foglalása.

Új szabályozás az is, hogy az előfizetőnek 14 napos próbaidő után lehetősége lesz elállni a szerződéstől, amennyiben a szolgáltatás elérhetősége, megfelelő minősége nem biztosított. Ez egyaránt kiterjed a mobiltelefon, mobilinternet és a televíziós szolgáltatásra.

A feltöltőkártyásmobiltelefon-előfizetések esetében a szerződés megszűnésekor a kártyán lévő egyenleggel a szolgáltatónak el kell számolnia az előfizető felé.

A rendelet kitér a mikro- és kisvállalkozások védelmére is, mivel az ebből a szegmensből érkező panaszok alapján a hatóság indokoltnak tartotta a kisvállalkozásokra is kiterjeszteni az egyéni előfizetőket megillető védelmet.

A kiskorúak védelme érdekében a szabályozás előírja, hogy az ászf-nek tartalmaznia kell a szűrőszoftverek elérhetőségére, használatára vonatkozó tájékoztatást is.