Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma 2010-hez és a tavalyi évhez képest is, ezzel párhuzamosan javult a nyomozások eredményessége – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán.

A tárcavezető – akinek beszámolóját 6 igen és 2 ellenszavazattal fogadta el a bizottság – külön kiemelte, hogy a közterületeken 2010-hez képest tavaly 11 ezerrel kevesebb bűncselekményt követtek el, a nyomozások eredményessége pedig 71 százalékkal jobb. Ez a javulás Európa nagyvárosai között is egyedülálló – tette hozzá. 
   

Szerinte az eredmények nemcsak a rendőrség munkájának köszönhetőek, hanem más társadalmi változásoknak is, például a közfoglalkoztatásnak, amely sokaknak lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi segélynél nagyobb jövedelemre tegyenek szert. 
    

Külön kiemelte az állampolgárok önfegyelmét, amelynek segítségével az ittasan elkövetett közlekedési balesetek számát 10 százalék alá szorították, ez a mutató 8 százalék körüli, amire azt mondta: “mióta én rendőr vagyok, még soha nem volt ilyen”.
    

Pintér Sándor arról is beszélt: jelentősen csökkent a migrációs nyomás, amióta a hármas – jogi, műszaki és élőerős – védelmi rendszert bevezették. Hozzátette: a veszélyeztetettség ugyanakkor nem csökkent, Belgrádból és Szabadkáról a migránsok számának jelentős növekedéséről kaptak hírt. Kiemelte: háromezerrel növelik a határvédelemben részt vevők számát. 
    

A belügyminiszter a rendőrség fegyverzetét elavultnak nevezte, mivel 60-70 éves konstrukcióról van szó. Hozzátette, jelenleg a kormány engedélye alapján fegyvercserére készülnek úgy, hogy visszaállítják Magyarországon a könnyűfegyverek gyártását: pisztolyt, hadi pisztolyt, géppisztolyt, gépkarabélyt és géppuskát, valamint azokhoz kapcsolódó lőszert gyártanának. 
    

A Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központ munkájával összefüggésben azt emelte ki, hogy már 23 útvonalon 11 légitársaság biztosítja számukra folyamatosan az utasadatokat, ami a légi forgalom ellenőrzését segíti. 
    

A büntetés-végrehajtás esetében azt a 102 milliárd forintos többletet hangsúlyozta, amely a következő négy évben nyolc büntetés-végrehajtási intézet felépítését, továbbá a tököli kórház modernizálását teszi lehetővé.  
    

Külön szólt a rendvédelmi életpálya bevezetéséről, megemlítve, hogy ha a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést, akkor jövőre is 5 százalékos illetményemelést tudnak biztosítani. 
    

A belügyminiszter a katasztrófavédelemmel összefüggésben az önkéntesség erősítésének szükségességét hangsúlyozta, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal kapcsolatban pedig kiemelkedőnek nevezte ennek a migráció kezelésében nyújtott munkáját. 
    

A bizottsági ülésen Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke azt mondta, hogy a határon szolgálatot teljesítők szerinte méltatlan körülmények között végzik munkájukat. Pintér Sándor közölte: mire kiépül a teljes védelmi rendszer, csökkenthető az ott szolgálatot ellátók száma és ez kulturáltabb körülmények kialakítását teszi lehetővé. 
    

Vadai Ágnes, a DK politikusa azt firtatta, hogyan jelenthették ki a nemzetbiztonsági hivatal vezetői a parlament szakbizottságának üléséről távozóban, hogy Orbán Viktor nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha nem történt meg a miniszterelnök átvilágítása. 
    

Pintér Sándor válaszában kifejtette: jogszabály határozza meg, kiknek az esetében kell ezt elvégezni, a kormányfő nem tartozik a vizsgálat hatálya alá esők közé, ugyanakkor mégis kijelenthető, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, mert ezzel ellentétes adat a személyével kapcsolatban nem merült fel. 
    

Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a Gyurcsány-kormány idején elkövetett romagyilkosságok kapcsán felmerült elvarratlan szálak ügyében van-e folyamatban nyomozás, amire a miniszter azt mondta, hogy titkos nyomozás folyamatban van még. 
    

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja arra kérdezett rá, hogy ha már a kormányzati propaganda folyamatosan arról szól, Soros György mi mindent követett el, akkor tett-e lépéseket a tárca vele szemben, például megkezdték-e a kiutasítását. 
    

Pintér Sándor erre azt mondta: Soros-ügyben egyelőre még csak sajtóhírek jelentek meg, feljelentés a rendőrséghez nem érkezett. Hozzátette, Soros kitiltása nem lehetséges az alaptörvény alapján, mivel magyar állampolgárról van szó, ugyanakkor megjegyezte: van olyan ország, amely hozott ilyen intézkedést Soros Györggyel szemben. Hozzátette: ha a tudomásukra jut bűncselekmény gyanúja, aszerint fognak eljárni Soros Györggyel szemben. 
    

Firtl Mátyás, a testület KDNP-s alelnöke köszönetét fejezte ki a belügyi tárcának, amiért szinte minden területen javulnak a mutatók, véleménye szerint a közrend és a közbiztonság erősödésének is köszönhető, hogy nőtt például a fővárost célzó nemzetközi turizmus.     
    

Demeter Márta független országgyűlési képviselő a többi között a letelepedési kötvények iránt érdeklődött. 
    

Pintér Sándor elmondta: 2017 március 31-étől megszűnt a benyújtási kérelmek lehetősége, az addig benyújtott kérelmeket pedig június 30-ig elbírálják. 
    

A miniszter szerint óriási a különbség a letelepedést kérők és a migránsok között, előbbiek ugyanis megadják az adataikat, utóbbiak pedig hivatlanul és ellenőrizetlenül próbálnak az országba jutni. 
    

Hangsúlyozta azt is: egyetlen letelepedési kötvényt kapott ember sem követett el bűncselekményt Magyarországon. Megerősítette, voltak, akiknek a kérelmét elutasították, nem pusztán bűncselekmény elkövetése miatt, hanem volt, akit politikai veszélyre hivatkozva, pontos adatokat azonban erre vonatkozóan nem közölt.