Legkésőbb szeptember 29-ig minden vállalkozásnak be kell jelentenie a NAV számára, ha székhelyszolgáltatást vesz igénybe. A székhelyszolgáltatók ugyanis, bár hasznosak lehetnek például egy külföldi vállalkozó számára, sokszor a cégmegszüntetések költségei elől menekülő vállalkozók mentsvárai lettek – mondta el a vallalkozokforuma.hu-nak Papp Tibor, az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Új bejelentési kötelezettségre kell odafigyelniük a magyarországi vállalkozásoknak: amennyiben székhelyszolgáltatást vesznek igénybe, azt legkésőbb 2017. szeptember 29-éig jelezniük kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. A cégbejegyzésre kötelezett adózók ezt a 17T201T, míg az egyéni vállalkozók a 17T101E számú nyomtatványon tehetik meg. Az őszi határidő azokra az esetekre vonatkozik, amikor a szolgáltatás igénybevételéről szóló szerződés még tavaly kelt és azóta nem következett be változás az adatokban, amennyiben a szerződés idei, vagy az adatok változtak, a bejelentést 15 napon belül meg kell tenni.

A székhelyszolgáltatás igénybevételének számos legitim oka lehet. Nem csak a posta átvételét biztosíthatják, hanem megfelelő helyszínt is nyújthatnak egy-egy üzleti megbeszéléshez, taggyűléshez – tudtuk meg Papp Tibor adótervezési szakértőtől. „Ez hasznos lehet például egy többnyire külföldön tartózkodó vállalkozónak, de megfelelő székhelyválasztással iparűzésiadó-mentesség is elérhető és a gépjárműadó 20 százaléka is megspórolható.”

Sok székhelyszolgáltató azonban valóságos cégtemetővé vált. Az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezetője szerint egy gazdasági társaság megszüntetése költséges folyamat. A veszteséget el kell engedni, ami ajándékozásiilleték-köteles, az összeg pedig a társaságiadó-alapot is növeli. Ha viszont nyereséges volt a cég, azt osztalékadó megfizetése mellett kell felosztani, és akkor még nem is beszéltünk az eljárási díjakról. „Egyszerűbb bejelentkezni egy székhelyszolgáltatóhoz, majd az első hónap díjainak kiegyenlítése után eltűnni; ha a NAV kiszáll a helyszínre, nem talál se iratot, se ügyvezetőt, se pénzt, se eszközöket.”

Bár a NAV hivatalos tájékoztatást még nem adott ki, a szakértő szerint az ilyen cégtemetők visszaszorítása áll a bejelentési kötelezettség hátterében. Az adóhatóság ugyanis így tudhatja, hogy az új székhely egy székhelyszolgáltatóé, ami fokozott figyelmet érdemel a részükről.