A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hét hallgatója fejezte be ősszel megkezdett gyakornoki munkáját a Szegedi Ítélőtáblán. Ebből az alkalomból Harangozó Attila, az ítélőtábla elnöke és Hámori Attila elnökhelyettes beszélgetett el a hallgatókkal arról, hogyan érezték magukat a bírósági közegben e három hónap alatt.

A diákok a büntető ügyszak tanácsai mellé lettek beosztva, és valamennyien úgy értékelték, hogy rendkívül hasznos volt betekinteni az ítélkezési munkába, számos érdekes és a jövőben hasznosítható ismeretre tettek szert.  

A táblabíróság egyébként már hatodik éve fogad olyan diákokat a gyakornoki program keretében, akik szeretnének alaposabb ismereteket szerezni a bírósági munkáról. A jelentkezők közül első sorban a tanulmányi eredmények alapján választják ki azokat a legjobbakat, akik a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Ítélőtábla között létrejött együttműködési megállapodás alapján három hónapot tölthetnek a táblabíróságon. Ez idő alatt a gyakornokok megismerik az ítélőtábla szervezeti felépítését, a bírói tanácsok működését, az ítélkezési munka sajátosságait, miközben egyetemi tanulmányaikat egyéni tanrend alapján végzik.

A gyakornoki program az egész tanévre kiterjed, a második félévben újabb öt hallgató érkezik majd, szintén három hónapra, a Szegedi Tudományegyetemről a Szegedi Ítélőtáblára.