Új elnököt választanak a fővárosi ügyvédek a Budapesti Ügyvédi Kamara élére november 16-dikán pénteken. A kérdés: lesz-e megújulás vagy minden marad a régi kerékvágásban. A BÜK elnöki tisztségért két jelölt verseng. Az elmúlt időszakban komoly mozgósítás folyt a szavazatokért.

Ügyvédi marketing hatékonyan – Tippek és trükkök az ügyfélkör hatékony bővítésére – Réti László, a BÜK leköszönő elnöke is az előadók között! – Jogi Fórum konferencia 2018 december 5-dikénRészletek, regisztráció ITT

_________________________________________________________________________________

A BÜK jelenlegi, 61 éves elnöke Réti László 2006-tól tölti be a posztot, helyére ketten pályáznak. A két jelölt a fiatalabb korosztályhoz tartozik – 45, illetve 46 évesek. Tóth M. Gábor (jelenleg a BÜK egyik fegyelmi megbízottja)  és Németh Zsolt mindketten saját ügyvédi irodájukban tevékenykednek, elsősorban büntetőügyekkel, de emellett más szakmai megbízásokkal is foglalkoznak.

Németh Zsolt (Fotó: kollegakxxi.com) tagja a XXI. századi Ügyvédségért csoportnak, amelynek célja, hogy végre elinduljanak a reformok a Kamarában. Az ügyvédekből álló csoportosulás honlapján a választások kapcsán így fogalmaz:

„A Kollégák a XXI. Századi Ügyvédségért Egyesület és az Ügyvédi Összefogás Egyesület évek óta törekszik arra, hogy kritikai észrevételeivel, sok esetben konkrét javaslatokkal felhívja a hivatalos kamarai vezetés figyelmet az ügyvédszakmát érintő̋ problémákra. Ezek a jelzések és javaslatok azonban rendre leperegtek a mindenkori kamarai vezetésről, és még azt az ingerküszöböt sem értek el, hogy érdemben megvitassák azokat. A tisztújítás lehetőséget ad a tagok számára, hogy felülemelkedve az elmúlt évtizedek közönyén komolyan fontolóra vegyék, hogy kívánnak-e esélyt adni a reformoknak vagy megelégszenek a kötelező kampányígéretek nyújtotta ráncfelvarrással.

Németh Zsolt 1995-ben kezdte pályáját ügyvédjelöltként, bemutatkozásában hangsúlyozza, hogy nem önjelölt – a XXI. századi Ügyvédségért Egyesület kért fel. Tervei között kiemelt helyen szerepel az ügyvédi hivatás társadalmi megbecsültségének látványos javítása, a kamarai működés átláthatóvá és valóban szolgáltatóvá tétele, a kommunikáció szignifikáns javítása minden irányba.

A másik jelölt Tóth M. Gábor (Fotó: Ügyvédfórum / Panpress Kft.), aki – egyebek mellett – az ittas állapotban elkövetett, négy ember halálát okozó közúti baleset miatt elítélt szlovák milliomosnő, Eva Rezesova védelmét is ellátta. Tóth M. Gábor 1997-2000 között a Bánáti Ügyvédi Irodában töltötte ügyvédjelölti gyakorlatát, Bánáti János irányítása alatt, aki 2006 óta a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Nem idegen számára a kamarai munka sem: 2000-2006 között a BÜK Fegyelmi Bizottsága mellett fegyelmi jegyzőként dolgozott, jelenleg pedig a BÜK fegyelmi megbízottjaként tevékenykedik. 2006 óta tagja a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségének, 2014 óta pedig a Magyar Ügyvédi Kamara elnökségének is.