Idén is harminc külhoni jogászhallgató részesül dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjban – tájékoztatott a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága kedden.

Megszületett a döntés a dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj idei nyerteseiről: az előző esztendőhöz hasonlóan a 2021/2022-es tanévben is harminc tehetséges külhoni jogászhallgató részesül ösztöndíjban. Erdélyből huszonkettő, Vajdaságból hat, Felvidékről és a diaszpórából egy-egy diák került a kiválasztottak közé.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., együttműködve a Budapesti Ügyvédi Kamarával első alkalommal 2012-ben hirdette meg az erdélyi jogász-politikusról elnevezett dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramot. Az azóta minden évben meghirdetett, a külhoni magyar jogászképzés fejlesztésére irányuló ösztöndíjprogram célja, hogy jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászai legyenek a külhoni magyar közösségeknek, valamint legyen lehetőség a magyar nemzetiségű jogászok közötti szakmai együttműködésre.

Az ösztöndíj éves összege az ösztöndíjprogram indulásakor hatszázezer forint volt fejenként, a 2021/2022-es tanévben már 1,2 millió forint.

Az ösztöndíjat nappali tagozaton, szülőföldi felsőoktatási jogászképzésben résztvevő magyar nemzetiségű hallgató nyerhette el. Az ösztöndíjasok – az anyagi támogatás mellett – képzésben is részesülnek: nyári szakmai gyakorlatukat a Budapesti Ügyvédi Kamara által kijelölt neves budapesti ügyvédi irodánál töltik, ahol a gazdasági jog és a polgári jog területén bővíthetik ismereteiket, valamint építhetnek szakmai kapcsolatokat – áll a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közleményében.