Írország mind a 42 választókörzetében az igen szavazatok kerekedtek fölül a szombati népszavazáson, amelyet a nizzai szerződésről tartottak. Az RTE, az ír rádió- és tv-társaság vasárnap késő délutáni adatai szerint az összesített eredmény 62,85 százalék az igen szavazatok javára.

Bertie Ahern ír kormányfő szerint az írek határozott igent mondtak az Európai Unió bővítésére a nizzai szerződésről szombaton tartott népszavazáson. A referendum első részeredményeire reagálva az ír miniszterelnök vasárnap kijelentette, a megismételt referendumon csodálatos volt a részvételi arány. Az első eredmények azt mutatják, hogy az ír választók megváltoztatták a tavalyi szavazás eredményét, amely elutasította a szerződést, és határozott igent mondtak az Európai Unió bővítésére.

Az első becslések szerint a részvételi arány 45-50 százalék körüli volt. Az ír választók 66,57 százaléka igennel, 33,43 százaléka nemmel szavazott abban a hét írországi választókörzetben, ahol szombaton elektronikus úton bonyolították le a népszavazást, és az eredményt már vasárnapra virradóra összesítették.

A többi 35 választókerületben csak vasárnap délelőtt kezdődött meg a szavazatszámlálás, mindkét tábor egybehangzó véleménye szerint az ír lakosság szombaton igent mondott a nizzai szerződés ratifikálására. A feltételezéseket erősíti, hogy abban a délnyugat-dublini választókörzetben, ahol a lakosság tavaly a legnagyobb arányban nemmel szavazott, szombaton 57 százalék biztosította támogatásáról a nizzai szerződést.

Mary Harney, miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a progresszív demokraták vezére is nagyon elégedetten nyilatkozott az első részeredményekről. Úgy vélte, az írek megmutatták, hogy nemes lelkűek akarnak lenni, nem ők akarnak lenni azok, akik nemet mondanak az Európai Unió 2004-re tervezett bővítésére. Írország soha nem akart mások költségén előnyökre szert tenni, és ez a szavazás most az Európai Unió kibővítéséről szólt – hangoztatta.

A szerződés ellenzői elismerték vereségüket, de egyben megkérdőjelezték egy második népszavazás megtartásának törvényességét. Lara O’Brien, a nem-kampány egyik vezetője a BBC-nek adott nyilatkozatában csalódottan szól arról, hogy az ír kormány vezette igen-tábornak sikerült megfordítani a szavazók véleményét. Úgy vélte, az ír kormánykoalíció törvényellenesen járt el, amikor ugyanarról a kérdésről másodszor is kikérte a lakosság véleményét.