2020 februárjában mentették fel elsőfokon perújítási eljárás keretében a Prisztás József sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt 15 éves fegyházbüntetését töltő Hatvani Istvánt. Az Ítélőtábla most megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Az 1996-ban történt gyilkossági ügyben 20 évet kellett várni a jogerős ítéletre. A Fővárosi Ítélőtábla bírói tanácsa 2016 májusában ítélte el jogerősen bűnsegédként a harmadrendű vádlott Fazekas Ferencet 10 év fegyházbüntetésre, a gyilkosság elkövetőjeként a másodrendű vádlott Hatvani István, valamint felbujtói minőségben az elsőrendű vádlott Portik Tamás pedig egyaránt 15-15 évnyi fegyházbüntetést kapott. A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket.

Az ügyben “áttörést” jelentett a már jogerősen két ügyben is életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Jozef Rohác szlovák bérgyilkos 2018. augusztus 14-én a Nemzeti Nyomozó Irodában – önmagára – tett terhelő vallomása, miszerint ő ölte meg 1996. november 1-én Prisztás József vállalkozót az óbudai Ladik utcában. Miután a bíróság megalapozottnak vélte a perújítás elrendelését, Rohác rá egy évre a szegedi Csillagbörtönből beismerő vallomást is tett.

A perújítási eljárás során a Fővárosi Törvényszék 2020. február 14-én kihirdetett ítéletével a perújítást a másodrendű vádlott Hatvani István tekintetében alaposnak találta, ezért vele szemben a jogerős ügydöntő határozat hatályon kívül helyezték – így szabadon távozhatott a tárgyalóból. Ezzel szemben a harmadrendű, és elsőrendű vádlottak tekintetében a perújítás nem vezetett eredményre, ők azóta is jogerős büntetésüket töltik.

Az elsőfokú ítélet ellen a Fővárosi Főügyészség Hatvani István terhére a perújítás elutasításáért, míg az első-, és harmadrendű vádlottak védői felmentésért fellebbeztek. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a felmentett másodrendű vádlott tekintetében a perújítás elutasítását, a részesként elmarasztalt terhelteknél az elsőfokú ítélet helyben hagyását kezdeményezte a másodfokú bíróságnál.

2021. február 16-án folytatódott az ügy másodfokon, melynek keretében a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatta, így a perújítást a másodrendű vádlott tekintetében is elutasította. Az Ítélőtábla szerint Jozef Rohac vallomása olyan ellentmondásokat tartalmaz, amely miatt az nem alkalmas arra, hogy az alapügyben eljárt bíróságok bizonyítékmérlegelő tevékenységének eredményét megingassa, és ésszerű kételyt ébresszen az elítéltek bűnössége iránt. A másodfokú bíróság továbbá kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság döntése megalapozatlan, mivel az téves ténybeli következtetéseket tartalmaz.

Hatvani István gyakorlatilag 1 évig szabad volt, azonban a másodfokú döntés értelmében ismét megkezdte – a hátralévő 8 évnyi – büntetésének letöltését a szombathelyi fegyházban. Az ügy harmadrendű vádlottja, Fazekas Ferenc 10 évnyi fegyházbüntetésének letöltésével várhatóan jövőre szabadul.