Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén az alaptörvénybe ütközőnek ítélte, hogy az Országgyűlés létszámának csökkentéséről népszavazást tartsanak. Az AB megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul.

Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén az alaptörvénybe ütközőnek ítélte, hogy az Országgyűlés létszámának csökkentéséről népszavazást tartsanak. Döntéséről a testület közleményben tájékoztatta az MTI-t.

“Az Alkotmánybíróság határozata megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul” – olvasható a közleményben. Az AB szerint a kérdés megfogalmazása tartalmi és formai szempontból nem felel meg az egyértelműségi követelményeknek.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán szereplő kérdés arra irányult, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson: “Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a jelenleginél kisebb létszámmal működjön?”

Az AB határozatában, amelyhez Erdei Árpád és Harmathy Attila párhuzamos indoklást, Bihari Mihály, Holló András, Kiss László és Kukorelli István különvéleményt fűzött, megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) “népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítése tárgyában hozott (…) határozatát”, és az OVB-t új eljárásra utasította.

Bővebben:
http://index.hu/…d/abhat0706/

Az Alkotmánybíróság határozata:
http://www.mkab.hu/…04050404.htm