Az idén eddig embercsempészés miatt kezdeményezett eljárások 42 százaléka Csongrád megyében indult, ezek száma megközelíti a százat – közölte a megyei rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának vezetője Szegeden.

Juhász-Bóka László a témában a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában rendezett konferencián elmondta, a rendőrség általában a végrehajtókat, a határsértőket Szerbiából átkísérő úgynevezett sétáltatókat vagy a szállítókat tudja elfogni, a gyakran konspiratív módon szerveződő nemzetközi hálózatok irányítóihoz nehéz eljutni.

A megyében elfogott embercsempészek 60 százalékával szemben gyorsított eljárásban hoz ítéletet a bíróság, és az utóbbi időben jellemzően letöltendő szabadságvesztést szabnak ki rájuk. Ez az oka annak, hogy a csempészek agresszívebbé válnak, és egyre gyakrabban megpróbálnak elmenekülni a rendőrök elől – közölte az alezredes.

A “sétáltatók” általában a határ térségében élő szerbiai állampolgárok, akik 100-200 eurót kapnak azért, hogy egy 10-20 vagy akár 40 fős csoportot átvezessenek a zöldhatáron. Az utóbbi időben azonban megjelentek a különböző nemzetiségek saját “sétáltatói”, akik elfogásuk esetén megpróbálnak elvegyülni az afgán, pakisztáni vagy szíriai határsértők között – tudatta az osztályvezető.

A szállítók Ásotthalom vagy Mórahalom térségéből – az autópályáknak köszönhetően – három és fél, négy óra alatt Ausztriában vannak a határsértőkkel, ezért az ellenük való fellépéshez rendkívül gyors nemzetközi együttműködésre van szükség – hangsúlyozta Juhász-Bóka László.

Az alezredes kifejtette, egészen a legutóbbi időkig szinte minden határsértő Bécsbe akart eljutni, az osztrák főváros volt a Nyugat-Európába tartók fő elosztóközpontja, a közelmúltban azonban egyre többen Szlovénián keresztül Olaszország felé tartanak.

Az embercsempészéshez használt járműveket a rendőrség lefoglalja, ezért megjelentek a Nyugat-Európában külön e célra vásárolt autók. Az embercsempészek ezekkel a német, svájci, olasz rendszámú járművekkel próbálják kijátszani a mélységi ellenőrzést – közölte az osztályvezető.