A grillezés már Magyarországon is benne van jó ideje a köztudatban, mint szabadtéri tevékenység, de csak néhány éve kezdett kialakulni egy olyan közösség az országban, akik nagyon komoly hobbinak is tekintik ezt. (X)
Ennek a törzsbázisnak köszönhetjük, hogy egyre több ismeretterjesztő blog, videó jelenik meg a témában magyar nyelven is, és persze azt is a számos érdeklődő generálta, hogy szinte bármilyen típusú grillt meg tudunk venni itthon is.
Ezek közül most a kamado típusúak előnyös tulajdonságaira fogunk rávilágítani cikkünkben.
Miben kiemelkedő a kamado?
A kamado típusú grillek egyik legnagyobb varázsa,hogy szinte bármilyen sütési módot meg tudsz rajtuk valósítani. Képesek a lassú és a hirtelen sütésre, felszerelhetőek forgatónyárssal, és még a füstölésben is kiválóak.
Te is keresed a tökéletes kerti sütögetőt a nyárra? A Grillplaza.hu-n számos kamado típusú grill valamint smoker közül választhatod ki azt a darabot, ami a külső és belső tulajdonságaival is egyaránt le tud nyűgözni.
A felhasznált anyagoknak köszönhetően a kamadok a legjobb hőtartással vannak ellátva. Ha megtanulod a begyújtásának művészetét, nagyon könnyű dolgod lesz vele a továbbiakban. Nem kell majd attól tartani, hogy hamar leég a benne lévő szén és kezdheted az egész sütögetést az elejétől. Ugyanis még ilyenkor is bőven van hőkapacitása.
Fejlesztések
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kamado modelleken már nem sok fejlesztési lehetőség van, pedig az innováció folyamatos, nem áll meg. Mindig van egy-egy apró finomítás, ami könnyebbé vagy éppenséggel hatékonyabbá teheti a sütögetést.
A szellőzőnyílások helyzete, mérete, szabályozhatósága például egy ilyen terület, ami a mérnökök munkájának köszönhetően segít, hogy a rácsokon sülő húsokból pont annyi nedvességet engedjünk távozni, ami még nem rontja az ételek élvezeti értékét.
A kamado típusú grillek formája sokkal jobb levegőkeringetést tesz lehetővé. Ezzel elérhetjük, hogy a füstös, aromás ízek jobban átjárják a készülő fogásokat, és a belső pontokra is eljuthassanak az ízesítőanyagok.
Tisztántarthatóság
A grillsütők körül számos feladat van, amit el kell látni, hogy az eszköz megfelelően karban legyen tartva. Az egyik ilyen rendszeresen elvégzendő feladat a teljes tisztítás minden használat után.
Odafigyelve arra, hogy a rácsok is alapos tisztításon essenek át, hogy ne maradjanak szennyező anyagok a következő sütögetésre, mivel azzal nagyon sok egészségügyi kockázatot vállaltok.
A fejlesztések során igyekeznek a tisztítási munkálatokat is könnyebbé tenni. Ezek közé tartozik például a kihúzható és üríthető hamutálca, ami a teljes hamuzási folyamatot néhány mozdulatra rövidíti. Ezt pedig bármelyik szakács kimondottan értékelni tudja, hiszen nem marad le a társaság legjobb pillanatairól a takarítás miatt.