Kismama vagyok – elvállalhatok még egy állást?

Jelenlegi munkahelyemen fizetés nélküli szabadságon vagyok gyermekem 3 éves koráig, aki már elmúlt 1 éves. Egy másik cégnél felajánlottak egy 1 éves határozott idejű állást, melyet a GYES folyósítása mellett szeretnék elfogadni. A határozott idejű szerződés hamarabb járna le, mint ahogy gyermekem betölti a 3. életévét. Lehetséges-e úgy munkába állni az új munkáltatónál, hogy a korábbi munkaviszonyomat nem szüntetem meg?

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény irányadó rendelkezése értelmében Ön – a gyermeke 1 éves korától – valóban folytathat keresőtevékenységet a GYES folyósítása mellett. A munkavégzési kötelezettsége a Munka Törvénykönyve és a munkaszerződése alapján azonban elsősorban a jelenlegi munkáltatójánál áll fenn. Ne feledje, hogy Ön a gyermeke gondozása céljából tartózkodik fizetés nélküli szabadságon és nem azért, hogy időközben máshol vállalhasson munkát. Előfordulhat, hogy a jelenlegi munkáltatójának szüksége van az Ön munkájára, de a munkáltató a további munkaviszony létesítését akkor is megtilthatja, ha az a munkáltató gazdasági érdekeit sérti (pl. munkavégzés konkurens cégnél).

Természetesen előfordulhat, hogy a jelenlegi munkáltatója nem fogja kifogásolni a szándékát, hogy átmenetileg máshol vállaljon munkát, de erről mindenképpen egyeztessen a jelenlegi munkáltatójával. Ha nem egyeztet a munkáltatójával és hozzájárulását nem kéri, úgy az adott esetben megalapozhat egy rendkívüli felmondást is a munkáltató részéről.