A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat elismeri ezt az együttélési formát családjogi intézményként – mondta Juhász Gábor igazságügyi államtitkár szerdán (november 28.) az Országgyűlésben, a törvényjavaslat általános vitájában.

Az államtitkár közölte: a törvényjavaslat elismeri a bejegyzett élettársi kapcsolatot családjogi intézményként. Mint mondta, ennek megfelelően a bejegyzett élettársi kapcsolat a házassághoz hasonlóan anyakönyvvezető előtti akaratnyilvánítással jön létre, s e lehetőséggel csak a 18. életévét betöltött személyek élhetnek.

Juhász Gábor kiemelte: szándékaik szerint az új jogintézmény nemtől függetlenül minden nagykorú személynek lehetővé teszi, hogy ilyen kapcsolatot tarthasson fenn.

Mint mondta, a bejegyzett élettársi kapcsolat a házassággal azonos vagyoni, öröklési szabályokkal jár, azaz vagyonközösség keletkezik. E kapcsolat felbontása esetében a házasság felbontására vonatkozó szabályok az irányadóak. Az államtitkár kiemelte, hogy a javaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek nem teszi lehetővé a gyermek örökbefogadását.

Elmondta: Európában, de a világon is egyre elterjedtebb az élettársi kapcsolat. Hozzátette: a KSH adatai azt mutatják, hogy az 1970-es évek elején az élettársi kapcsolatok aránya az összes családhoz viszonyítva 2,1 százalék volt, míg ez 2005-re 12,2 százalékra emelkedett. Mint mondta, ma már minden harmadik tartós kapcsolat élettársi kapcsolatnak tekinthető. E számok is mutatják, hogy szükség van a szabályozásra – jelentette ki Juhász Gábor.

Felszólalásában Gusztos Péter (SZDSZ) azt hangsúlyozta: az SZDSZ szerint fontos, hogy az élettársi kapcsolat is megkapja a házassággal azonos jogokat. Úgy vélte, fontos, hogy az azonos neműek is azonos elbírálásba részesüljenek, hiszen nincs részleges szabadság, és nincs részleges tolerancia.

Fazekas Sándor (Fidesz) a javaslatot a melegházasság burkolt formájának nevezte. Mint mondta, a javaslat alkotmányellenes az említett mögöttes tartalom miatt. Közölte: az élettársi kapcsolatot a polgárjog körében és nem a családjog keretében kell rendezni.

Kijelentette: a Fidesz nem támogatja e javaslatot.

Lukács Tamás (KDNP) azt mondta: a javaslat az alkotmány szellemét és betűjét is sérti, s ezért a KDNP elutasítja.

A kereszténydemokrata politikus szerint a javaslat célja csupán az azonos neműek kapcsolatának rendezése. Mint mondta, talán nem véletlen, hogy az Országgyűlés szerda kora délután, csekély jelenlét mellett tárgyalja ezt az előterjesztést.