A legtöbb ügyet tavaly a Baranya Megyei Bíróság fejezte be – közölte Wirth Béla, a Baranya Megyei Bíróság elnöke pénteken Pécsett, az összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Az országos átlaghoz képest tavaly a legtöbb ügyet a Baranya Megyei Bíróság fejezte be, emellett a megyei bíróságokon az előző évhez képest 15 százalékkal több ítéletet hoztak a bírák. Ennek ellenére tíz százalékkal nőtt a folyamatban maradt ügyek száma. Ez elsősorban a több per számlájára írható, de a tartósan távollévő bírák magas száma miatt szükséges bírói kirendelések is hozzájárultak mindehhez – mondta.

Hozzátette: nem elhanyagolható mértékben a folyamatos, a végrehajtásukban nem mindig átgondolt jogszabályi változások (mint például a cégbírósági eljárás változása, a jogi segítségnyújtásról szóló törvénynek a bírósági eljárásokat érintő szabályai) is gátolták a gyors ítélkezést.

Az elnök közölte: tavaly jelentősen javult az ítélkezés szakmai színvonala. Amíg 2007-ben a másodfokú eljárásban 121 ügyben helyezték hatályon kívül az elsőfokú bíróságok által hozott határozatokat, addig a tavaly csupán 71 esetben.

A megyében működő bíróságokra (első- és másodfokra) 2008-ban közel 52 ezer peres és nemperes ügy érkezett, amely megközelítőleg 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget.

Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az összbírói értekezleten elfogadták azt a jogalkotóknak szánt javaslatot, miszerint szétválasztanák a Legfelsőbb Bíróság elnökének és az OIT vezetőjének posztját. Ez utóbbit egyszerű többséggel választaná az Országgyűlés, hatásköre viszont kiterjedne a Legfelsőbb Bíróságra is. A jelenlegi szabályok szerint a kétharmados parlamenti többséggel megválasztott legfelsőbb bírósági elnök tölti be az OIT elnöki posztját is.