A közjegyzők munkaterhei valóban nőni fognak, de az FMH rendszer műszaki és jogi megoldásai lehetővé teszik az ügyek gyors megoldását. Bízom benne, hogy az év végére sikerül olyan rutint elérni, hogy az ügyek megítélése, elektronikus elintézése néhány percnél nem vesz többet igénybe.” – mondja a Jogi Fórum újságírójának bizakodó izgalommal hangjában Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

Egymillió forintot meg nem haladó pénzkövetelések júniustól csak közjegyzői fizetési meghagyás útján érvényesíthetők. A jogi képviselővel rendelkezők és jogi személyek számára az elektronikus úton történő benyújtás kötelező lesz.

A gyorsabb és hatékonyabb érdekérvényesítés, a jogbiztonság növelése és a rendszeres közjegyzői ügyforgalom biztosítása is célként fogalmazódott meg a 2009. évi L. törvény megalkotásánál, melynek bevezetésével 2010. június 1-jétől a bíróságok helyett a közjegyzők folytatják le a fizetési meghagyásos eljárásokat. Az ügyeket a MOKK országosan egységes számítástechnikai rendszere elektronikusan és automatikusan végzi majd és a fizetési meghagyás kibocsátására már 3-15 nap alatt sor kerülhet.

Fábián Erika, a Jogi Fórum újságírója Dr. Tóth Ádám közjegyzőt, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét kérdezte az életbe lépő szabályok várható hatásairól és az elektronikus FMH rendszer működéséről.

“Nyilván az első időszakban, mint minden új rendszernél lesznek problémák, de látnunk kell azt, hogy Németországban is évekig tartott, amíg a fizetési meghagyások elektronikus rendszere kifogástalan működési szintet ért el. Az indulásnál egy alapszintű programmal indulunk, melyet folyamatosan kívánunk fejleszteni. Az elsődleges szempontunk a gyorsaság mellett a biztonság volt. “

“Az e-FMH rendszere évtizedek óta működik Németországban és Ausztriában, néhány éve Szlovéniában. Az FMH kibocsátásának felgyorsulása és a hozzájuk kapcsolódó végrehajtási eljárások felgyorsulása azt eredményezte mindenütt, hogy a kisebb összegű, úgynevezett látens követelések behajtása érdekében is eljárnak az állampolgárok. “

A teljes interjú elolvasható a Jogi Fórum ‘interjúk’ mellékletében

Kapcsolódó cikk:

Űrlapok, pontrendszer, embernap – A fizetési meghagyásos eljárás kiegészítő szabályairól