Az iPad kényelmessé, egyszerűvé, gyorssá és mobillá teszi a jogszabálykeresést, és a szövegbe való betekintést. Az iPad használatával a jogszabályok az irodán belül bárhol megtekinthetők. Az iPad mobil, mert mint egy vékony mappát, az ügyvéd az irodán belül bárhova magával viheti: a dolgozótól a tárgyalóig, ahol szüksége van rá. – Dr. Szabó Tibor ügyvéd írása

Ha éppen az ügyféllel tárgyal, nem kell az asztali számítógéphez ülnie egy jogszabályba való betekintéshez. Az iPad képernyőjén a jogszabályok lapozható formában és teljes képernyőméretben – tehát a legjobban olvashatóan jelennek meg. A papírra nyomtatott hagyományos jogszabálygyűjtemények megvásárlását is kiváltja.

Az iPad egy táblagép, amelyen könyveket és más kiadványokat lehet olvasni, és wifi révén internetezni is. Aki ismeri az Apple termékeit annak nem kell bemutatni – ez az írás azonban nem nekik szól. Az USÁ-ban januárban mutatták be, az áprilisban megkezdett forgalmazása után két hónap alatt kétmillió példányt adtak el, Magyarországon hivatalosan még nem forgalmazzák. Az induló ára az USÁ-ban 500 dollár. A számítógépek közül nem az asztalai gépek, hanem a netbookok – azaz a kisebb teljesítményű, az internetezésre kialakított kicsi (9-10 inches képernyő-átmérőjű) számítógépek versenytársa. Egyes jóslatok – és a forgalmazási adatok – szerint meg is öli őket.

Nekem megtetszett az iPad – és barátaim révén még áprilisban vásároltam egyet, nem sajnálva rá az 500 dollárnak megfelelő kb. 100 ezer forintot. Bevezetésként és ismerkedésként előtte vásároltam egy iPod Touch-ot is, amely az iPad kistestvéreként jellemezhető: ugyanaz, csak kisebb méretben. (Kis idő múlva a gyerekem kisajátította magának, és azóta zenelejátszóként funkcionál). Aztán annyira megtetszettek az Apple termékek – hogy a telefonomat is lecseréltem egy iPhone-ra, amely egyébként ugyanaz, mint az iPod, csak a telefon funkcióval kiegészítve. Vagy nézhetjük fordítva – az iPod ugyanaz, mint az iPhone, csak…. Egyébiránt nagyjából így néz ki az Apple termékek törzsfája.

Visszatérve az iPad-re – az év eleji bemutatóján Steve Jobs, az Apple vezére könyv- és lapkiadóknak ajánlva a gépet – a The New York Times online verzióját prezentálta, amelyet már kifejezetten az iPadre szabtak (lásd: www.nytimes.com). Ellenőriztem a saját iPademen, valóban tökéletes a megjelenés, az olvashatóság, gyors a navigáció – a NYT valóban szépen (és eladhatóan) mutat iPaden. Ha igaz a teória, hogy a hagyományos, nyomtatott médiát (újságokat és könyveket) megöli az internet, akkor lehetséges hogy a táblagépek, azaz az elektronikus könyvolvasók – az Apple szerint az iPad – mentik meg őket. Kerestem is rögvest magyar oldalakat, azokat is megmenti-e, illetve azok miként jelennek meg ezen a csodamasinán. Jól mutatnak a magyar oldalak is – anélkül, hogy ide szabták volna őket. Megemlítem a www.jogiforum.hu oldalt is, amelyet – bár kívűl esik a megmentendő (nyomtatott) sajtó körén és nem szorul megmentésre – még élvezetesebb is iPaden látni és olvasni, mint egy hagyományos számítógép-monitoron. Elmondható, hogy a jogiforu.hu az online New York Times minőségében jön be iPaden. Könyvkiadóknak – és iPad használóknak ingyenesen – a Mici Mackót prezentálja az Apple, akként, hogy így néz ki – így kell kinéznie egy elektronikus könyvnek. Persze – iPaddel a kezemben, a második dolgom volt leellenőrizni itt a Mici Mackót is. Én bevallom őszintén, elámultam, annyira szép a megjelenés, a betűk, a formák, a képek, jók a funkciók, a gyorsaság, az olvashatóság. Az egész látvány annyira lenyűgöző – csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy lapozgassa Mici Mackót iPaden. Persze ez csak egy ingyenes bemutató az Apple Store-ból – az Apple fizetős webshopjából – ez mellett angol nyelvű könyvek ezrei tölthetők le fizetősen. Pár magyar nyelvű könyv is letölthető – bár amit én láttam és elértem, annak megjelenése meg sem közelíti a Mici Mackóét.

Az Apple Store révén az iPadra (iPodra, iPhone-ra) tölthetünk különféle – ingyenes és fizetős – programokat, könyveket, újságokat, egyéb tartalmakat – amelyeket internetes kapcsolat nélkül is bármikor elérhetünk, lévén hogy letöltés után már az iPadunk tárolja őket. A frissítéshez természetesen online kapcsolat szükséges. Az iPad másik „üzemmódja” a wifin keresztüli internetezés, amely feltételezi, hogy van „kapcsolatunk”. Az Apple termékeknek – így az iPadnak is vannak technikai hiányaik – aki ragaszkodik ezekhez, annak zavaró lehet. Így például nincs multitasking, ami azt jelenti, hogy nem csinálhatunk egyszerre több dolgot. Például nem lehet online rádiót hallgatni, miközben olvasunk egy könyvet. Az iPaddel sem lehet megnézni flashes tartalmat. (Pl. az ilyen reklámok nem jönnek be). Nincs benne kamera, illetve fényképezőgép sem. Sokan kritizálták a méretezését is. És bizonyára még számos hiányossága van – amit azért tartok kissé méltánytalannak felróni – mert az iPad alapvetően egy táblagép: fogd a kezedbe és vidd, olvass vele, mellesleg internetezhetsz is. Engem egyik ilyen hiányossága sem zavart – persze elismerem, hogy más ezeket a dolgokat egy táblagéptől is alapban elvárja. Ha már a hátrányainál tartunk, én a következőket emelném ki: bár a gép egyáltalán nem nehéz, huzamosabb ideig már kényelmetlen tartani, nehéz, kellemetlen a fogása. Ez az „ágyban fekvő” üzemmódban jön elő. Ha magunk elé tesszük, és így nézzük, akkor nincs vele ilyen probléma. Ilyen szempontból viszont mobil, tehát könnyen „szállítható”, szemben mondjuk egy laptoppal. Nem is arra való, hogy elmélyült munkát végezzünk vele, pl. írást, szerkesztést – erre ott van az asztali számítógép. Az iPad is rendelkezik billentyűzettel, és azon a magyar ékezetek is előhívhatók. Könnyű is gépelni vele – mégis inkább csak rövidebb anyagok, pl. e-mailek megírására alkalmas. Bár lehet, hogy csak szokni kell a képernyős billentyűzetet.

Saját pályámon is fel tudom vázolni az ügyvédi (jogi) munkát segítő technikai eszközök fejlődését és térhódítását. Gondolom, egy ilyen visszatekintést mindenki elvégezhet – csak kellő életkor kell hozzá, más nem. 1985-ben végeztem az (akkori) Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán. Informatika és számítógép itt még nem volt – sem mint tananyag, sem mint munkaeszköz. Első munkahelyemen – egy községi tanácson – villanyírógép és a Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye ötévente kiadott vaskos kötetei, és a sorba rendezett éves kiadványok fogadtak. Az idő mintha lassabban is ment volna: az ötéves ciklusok a hatályos jogszabályok gyűjteményéből 1958-tól hiánytalanul megvoltak. 1987-ben már Pécsett dolgoztam a megyeházán – oda akkor érkeztek az első komolyabb számítógépek (IBM AT, XT), akkor találkoztam velük közelről először. (Most nem említem a Commodore 64 diadalútját 1983-84 környékéről). A megyeházán nehezen tört utat magának a szövegszerkesztő a villanyírógéppel szemben – mert a vezetők nehezebben olvashatónak tartották, és idegenkedtek tőle. A rendszerváltás előtt küzdeni kellett még a számítógépes szövegszerkesztésért is, aztán valahogy csak áttört ez is. 1991-ben vásároltan egy notebookot – ekkor már ügyvédként dolgoztam, és a cégnél, ahol megbízásban voltam, a csodájára jártak. Jó kis gép volt, de külön „szállítási” igény jellemezte, egy külön utazótáska volt hozzá, amelyben elfért a gép és az adapter. A helyszínen kicsomagolás, összeszerelés, munkavégzés, majd szétszedés, csomagolás – így működött. Ez a notebookokkal, laptopokkal nagyjából ma is így van. Előttem azonban ez a „szállítási igény” okozta a notebook vesztét. Egy idő után már nem szerettem szállítani és a vele járó ténykedéseket sem (csomagolás, bőrönd stb.). Maradt az asztali számítógép.

Időközben bejött a mobiltelefon is – az elsőt 1992-ben lízingeltem (jellemző ez is). Egy adóvevő volt az autómba beépítve, és tartozott hozzá egy kézibeszélő 300 méter hatósugárral. Maga a telefon akkora volt – ahogy mondani szokták – mint egy féltégla. Aztán szépen fejlődtek a mobilok is – amelyekkel kapcsolatban egészen mostanáig minimális elvárásaim voltak: tudjon telefonálni, kifejezetten nem kell bele rádió, fényképezőgép, videó, magnó és egyebek. Fejlődtem én is – mert ezt az elvemet az iPhonom kapcsán feladtam: legyen telefon, de legyen rajta internet is. Ma már tehát azt vallom, ha telefon, akkor legyen okostelefon, ahonnan elérem és olvashatom az e-mailjeimet is, a saját dokumentumait is – például.

Az internettel én 1998-ban találkoztam, akkoriban ez még a modemes formában működött, innen visszanézve elég kezdetleges technika volt. (A gyerek is felsírt a kapcsolódás zajától, amikor „felmentem” az internetre.) Ahogy korábban a szövegszerkesztőnek, úgy az internetnek is küzdenie kellett, hogy elfogadtassa magát a jogi tevékenységek mindennapjaiban. Mire jó ez a jogi munkában? – kérdezgettem én is magamtól. A joganyag már nem könyvben és évente, hanem cd-n és havonta érkezett hozzánk – de még messze nem interneten és nem azonnal.

Mára a jogi munka hétköznapjai is elképzelhetetlenek számítógép – internet és mobiltelefon nélkül. Manapság a mobilinternet térhódítása van napirenden, és érdekes módon most is ugyanaz a kérdés merül fel, mint korábban a számítógép (szövegszerkesztő) és az internet belépésekor: mire jó ez? mire használható ez a jogi munkában? Majd az élet ugyanúgy megadja a választ, ahogy korábban is. Ha van igény arra, hogy mobilinternetről is elérhető legyen minden információ – akkor ez vonatkozik a jogi információkra is. Soha nem voltam a technikai kütyük élharcosa (a látszat ellenére semmilyen érzékem nincs hozzájuk) – inkább csak követtem a jól bevált trendeket, a kitaposott utakat. Most – 2010 év elején – azonban az iPad levett a lábamról, nem mint kütyüharcost, hanem mint ügyvédet. Ilyen előzmények után elmondhatom magamról, hogy enyém az első magyar ügyvédi iPad. Szívesen be is mutatom mindenkinek, aki kíváncsi rá. Az iPad egy igen praktikus hardwer a jogi tevékenység segítésére is.

Végtére is mire használható az iPad az ügyvédi-jogi munkában? Mert szép, szép a Mici Mackó, – de nem ebből élünk. Praktikusan az iPad a legideálisabb eszköz a jogszabályok gyors keresésére, olvasására, a hatályos szövegbe való betekintésre. Csak kell hozzá egy ide is optimalizált szoftver, ami a mindenki által elérhető és olvasható jognet.hu oldal.

Az interneten számos helyen elérhetők ingyenesen a jogszabályok, a legfontosabb forrás a Hatályos jogszabályok elektronikus gyűjteménye, amelyet a magyarorszag.hu Jogszabálykeresőjén keresztül használhatunk. Itt minden hatályos jogszabály megtalálható – ellenben a keresés funkció eléggé korlátozott. Egy jogszabály előhívásához szükséges megadnunk az évszámát, sorszámát – ha ezeket tudjuk, rendben is van, a jogszabály az éppen hatályos szöveggel előjön és olvasható. Csak hát nem mindig tudjuk fejből a sorszámot – a nagyobb törvénykönyvekét még valahogy, de kisebb jogszabályok évszám és sorszám szerinti ismerete már jogászokra sem jellemző.

A magyarorszag.hu oldalon előhívott jogszabály igazából csak számítógépen olvasható – és a szövegen belüli keresés és navigáció ugyancsak nehézkes, mobiltelefonról pedig kezelhetetlen, használhatatlan az egybefüggő, tagolatlan, akár száz oldalakat is elérő jogszabály-tartalom – tehát a mennyiség miatt. 

A www.jognet.hu a jogszabályok jó kereshetőségének és egyúttal mobilos elérhetőségének megoldására, az iPad ihletésével és annak kihasználására  született. A jogi munkában az iPad igazi szoftvere a jognet.hu. A jognet.hu  a jogszabályok online elérését biztosítja interneten és Magyarországon elsőként mobiltelefonról is. Újdonsága még a felhasználóbarát  kialakítás, a jogszabályszöveg jó olvashatóságának biztosítása. A jogszabály-szöveg olvasását semmilyen más eszköz – banner, kép stb. nem zavarja.  A jognet.hu a jogszabályokat tárgykörüknek  megfelelő gyűjteményekbe foglalja és így teszi őket könnyebben kereshetővé és elérhetővé. Nem kell ismerni a jogszabály számát ahhoz, hogy gyorsan előkereshető legyen – a tárgykörök egyértelműen elvezetnek a keresett jogszabályhoz. Azon felhasználóknak ajánljuk, akik egy gyakran használt jogszabály hatályos szövegébe gyors eléréssel kívánnak betekinteni. A mobil-telefonra is optimalizált jogszabály-struktúra révén a betekintés számítógéptől függetlenül is – bárhol, bármikor biztosított. A mobil mellett természetesen a hagyományos internetes felület is teljes értékű. A hagyományos – nyomtatott – jogszabálygyűjtemények megvásárlását a jognet.hu teljesen kiváltja.

Mindezen előnyök mellett a jognet.hu korlátja, hogy nem tartalmaz teljes körűen minden hatályos jogszabályt – csak a legfontosabbakat, a leggyakrabban használtakat, és nem tartalmazza az egyes jogszabályok régebbi időállapotait sem, csak az aktuálisan, illetve a megjelölt időpont szerint hatályos jogszabályszöveget. Az adott jogszabály  szövegének esetleges változása ellenőrízhető a www.magyarorszag.hu oldalon.

A jognet.hu oldal a hagyományos internet és a mobiltelefon mellett iPaden is optimálisan működik. Az iPad és a jognet.hu kényelmessé, egyszerűvé, gyorssá és mobillá teszi a jogszabálykeresést, és a szövegbe való betekintést. Az iPad használatával a jognet.hu jogszabálygyűjteményei és a leggyakrabban használt jogszabályok az irodán belül bárhol megtekinthetők. Az iPad mobil, mert mint egy vékony mappát, az ügyvéd az irodán belül bárhova magával viheti: a dolgozótól a tárgyalóig, ahol szüksége van rá. Ha éppen az ügyféllel tárgyal, nem kell az asztali számítógéphez ülnie egy jogszabályba való betekintéshez. Az iPad képernyőjén a jogszabályok lapozható formában és teljes képernyőméretben – tehát a legjobban olvashatóan jelennek meg.

Próbálja ki a www.jognet.hu oldalt, használata ingyenes, semmilyen regisztrációt nem igényel.

Dr. Szabó Tibor ügyvéd, adószakértő