Idén Magyarország adott otthont az ügyvédek 17. alkalommal megrendezett labdarúgó világbajnokságának. A „legendás” ügyédcsapatban játszott és lett a csapattal együtt bronzérmes dr. Kőszegi Géza, aki MUNDIVOCAT-ról mesélt a Jogi Fórum újságírójának.

dr. Polgár Károly csapatkapitány és dr. Kőszegi Géza csapatvezető

Az ügyvéd futballválogatott a hetvenes években jött létre. A sportszeretet mellett azért, mert a meghívólevéllel évente is kimehettek „nyugatra” a játékosok, az engedélyezett háromévenkénti utazás helyett. Párizsba, Milánóba eljutni, akkor ez nagy motivációja volt az ügyvédfutballnak.

Bánáti János – az Országos Ügyvédi Kamara elnöke – szintén alapítója volt az akkori csapatnak és mai napig lelkes szurkoló és támogató. De alapító volt a két éve elhunyt csapatvezetőnk Bérces Róbert is, az ügyvédi kamara egykori elnökhelyettese. Robi pótolhatatlan, az ő szerepét próbálom átvenni. A csapatért legtöbbet Gyalog Balázs csapatkapitány és a „coach”, Néder Zoltán dolgozik .

Az ügyvéd világbajnokság („MUNDIAVOCAT”) megálmodója és élő legendája egy francia ügyvéd Marseilles-ből, bizonyos Vincent Pinatel, akinek szervezésével először 1990-ben rendezték meg a versenyt, akkor még főleg francia és egykori francia gyarmati – észak-afrikai – városok ügyvédi kamaráinak részvételével, kevés csapattal. Két év múlva, Tunéziában már más városok is csatlakoztak az ügyvéd „klubvilágbajnoksághoz” és ekkor vett részt először a rendezvényen a budapesti magyar delegáció is. A csapat ötödik lett.

A 90-es években egyébként több olyan játékosunk is volt, aki korábban az NB I-ben játszott (Szieben László, Birinyi István, Izsó Ignác). Utóbbi a nemzeti válogatottban is szerepelt és nagy megtiszteltetés volt nekem az 1994-es – első magyarországi – világbajnokságon a csatársorban vele együtt játszani. A tapolcai döntőben az argentin Rosario csapatával szemben maradtunk alul, de nagy élmény volt átvenni az ezüstérmeket, nem kisebb legendától, mint személyesen Puskás Ferenc „Öcsi” bácsitól, akit már-már hisztérikus rajongással vettek körül a külföldi kollégák, főleg a dél-amerikaiak.

1996-ban Írországban a legnagyobb esélyesként – veretlenül – csak ötödikek lettünk, mert az akkor még hagyományos katalán „Sangria parti” után „kialvatlanul”, döntetlen utáni 11-es rúgásokkal maradtunk alul az elődöntőben a későbbi győztes hágai ügyvédekkel szemben. A holland talárosok csapatvezetője egyébként több tornán is a korábbi holland válogatott világsztár, Johnny Rep volt.

1998-ban Törökországban bár a nyolcad-döntőben visszavágtunk a hágaiaknak, végül hetedikek lettünk. 2000-ben Marokkóban, a csodálatos Marakeshben ismét a döntőig meneteltünk, ahol a sérülések miatt erősen tartalékosan az utolsó percekben kapott lesgóllal maradtunk le az aranyról. Érdekes megemliteni erről a tornáról, hogy az argentinokkal szembeni negyed-döntőben az első miniszterelnöksége idején épp Marokkóban tartózkodó Orbán Viktor kormányfő is tagja volt csapatunknak és a neki is kijáró ezüstéremre a mai napig büszke.

A csapattagok ugyanis alapvetően ügyvédek, de – limitált létszámban – ügyvédi kamarai tagság nélkül,  jogi végzettséggel is lehet játszani. Csapatunkban igy korábban is és ma is szerepelhet közjegyző, politikus, közigazgatási jogász, vagy a tevékenységét épp szüneteltető ügyvéd is.

2002-ben Máltán ismét döntőbe jutottunk, ahol a rómaiak – azóta többszörös világbajnok – „Dream Team”-jével szemben maradtunk alul annak ellenére, hogy csapatunkat a volt válogatott játékos, Füzi Ákos is erősitette és aki a torna legjobb mezőnyjátékosa lett.

2004-ben újra Magyarország nyerte el a rendezés jogát és ismét a Balaton partján, Balatonfüred központtal. „Korosodó” csapatunk végül hetedik lett és végleg eldőlt, hogy elengedhetetlenné vált a fiatalitás.

Jól jött az is, hogy később új korosztályok jelentek meg a versenyeken. Először az un. „Masters” (öregfiúk) kategória – 35 év felettiek – és idén először vehetett részt az un. „Legends” korosztály – 45 év felett – és büszkén mondhatom, hogy ebben a legújabb kategóriában idén bronzérmesek lettünk. „Masters” csapatunk pedig megérdemelte volna, hogy a döntőben lépjen fel a csodálatos felcsúti Pancho Arénában, a szerencse azonban ezúttal elpártolt tőlünk és hősiesen helyt állva végül a negyedik helyen értünk célba ebben a kategóriában. Pedig ez a korosztály még sokra hivatott, hiszen tavaly Nápoly alatt egy csodálatos világörökségi helyszínen lettünk Európa bajnokok. Hergenrőder Tamás tavaly is és idén is a torna legjobbja lett!

2006-ban egyébként – öregfiúk kategóriában – már részt vettünk egy más szervezésben rendezett „klub” világbajnokságon Andalúziában, amit meg is nyertünk. Így tulajdonképpen – nem hivatalos – világbajnoknak tekinthetjük magunkat, de természetesen az a célunk, hogy egyszer a Mundiavocatot is megnyerjük és itt is világbajnokok legyünk.

A pár napja véget ért, Budapest és Felcsút központú világbajnokságon a szervezők kiérdemelték a „minden idők legjobb lebonyolitású Mundiavocatja” cimet. A kezdeti 8-10 csapatból mára 72 induló csapat lett(!), közel 2000 ügyvéd kergette a labdát és barátkozott Teherántól Izraelen át Braziliáig, Japánig. Az egész világot lefedi ez a hatalmas rendezvény. Ilyen méretű eddig még nem volt a torna. 25 országból 72 csapat versenyzett. 254 mérkőzést játszottak, 567 gól született ezen a fantasztikusan színvonalas eseményen.

A bronzérmes “legendák”

Az évente megrendezésre kerülő világ- vagy európa bajnokságra egyébként csapatunk magja rendszeresen készül a budapesti bajnokságban szereplő egyesülettel, a „Vis maior”-al. Hivatalos nevünk: „BÜSKE”, (Budapesti Ügyvédek Sport és Kulturális Egyesülete). Nemzetközi eseményeken a pécsi kollégákkal és egy debreceni csapattársunkkal kiegészülve veszünk részt. Mivel a „Classics” korosztályban nem tudtunk idén indulni, várjuk a fiatal, focizni szerető kollégák jelentkezését, hogy a következő években ebben a kategóriában is a korábbi hírnevünkhöz méltó csapattal versenyezhessünk!