Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre, az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudtak, közösen pedig nem akartak jelöltet állítani.

A szavazólapot 147 képviselő vette fel. A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, hét érvénytelen szavazat volt.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfõjelöltje az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Sulyok Tamás március 5-én lép hivatalába, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Fidesz-KDNP államfõjelöltje az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben – például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén – a lehető legszélesebb transzparencia híve.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnöknek. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Megválasztása után elmondott beszédében az új államfő azt ígérte, a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni.

“Az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja”

– hangsúlyozta, kiemelve “kölcsönös meghallgatás és megértés fontosságát”.

“Bizonyos hatáskörökben – például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén – a lehető legszélesebb transzparencia híve vagyok” – tette hozzá.

Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök esküt tesz az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Sulyok Tamás közölte azt is, számára

alapvető fontosságú alkotmányos alapértékek a nemzeti alkotmányos identitás és a népszuverenitáson alapuló államiság.

A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra – hangsúlyozta.

Novák Katalin volt államfő hivatali idejének lejártát megelőzően, február 11-i keltezéssel nyújtotta be lemondó nyilatkozatát a parlamentnek, melyet a parlament  szintén a mai napon, az új államfő megválasztását megelőzően fogadott el. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.